image
Sursa foto: olimpic.md

Marea Britanie anunță că va boicota diplomatic Jocurile Olimpice de iarnă de la Beijing

Premierul britanic Boris Johnson a anunţat miercuri un „boicot diplomatic” al Jocurilor Olimpice de iarnă de la Beijing, la care „niciun ministru” din guvernul său nu intenţionează să participe. Anunțul vine la două zile după ce Statele Unite au anunțat că vor boicota diplomatic JO 2022 de la Beijing.

„Va exista efectiv un boicot diplomatic al JO de iarnă de la Beijing”, a declarat Boris Johnson la şedinţa săptămânală de întrebări în Parlamentul britanic, subliniind că boicotul sportiv „nu este politica” guvernului său.

În faţa deputaţilor, şeful guvernului conservator a subliniat că Londra ridică cu regularitate pe lângă Beijing chestiunea respectării drepturilor omului de către regimul chinez, în special tratamentul aplicat minorităţii musulmane uigure.

„Abordăm cu regularitate aceste subiecte cu chinezii şi am făcut-o eu însumi cu preşedintele Xi când am discutat cu el recent”, a mai spus Boris Johnson, potrivit AFP, preluată de Agerpres.

SUA şi Australia au anunţat deja la începutul săptămânii o măsură similară pentru aceste JO de iarnă care vor începe pe 4 februarie.

Anunţul deciziei americane a provocat furie la Beijing, în timp ce al Australiei a fost tratat cu dispreţ, diplomaţia chineză anunţând că „nu interesează pe nimeni” dacă autorităţile de la Canberra vor trimite sau nu reprezentanţi oficiali.

Potrivit organizaţiilor de apărare a drepturilor omului, cel puţin un milion de uiguri şi membri ai altor minorităţi turcofone, în special musulmane, sunt încarceraţi în lagăre în Xinjiang. China este acuzată că sterilizează femeile cu forţa şi că impune munca forţată, scrie digi24.ro.

Beijingul susţine că lagărele sunt centre de formare profesională menite să-i îndepărteze de radicalizare pe cei aduşi aici.

comentarii: