image
Sursa foto: Jurnal.md / Nadejda Roșcovanu

Dragalin: Nu știm în ce țară e Plahotniuc; Un procuror nu poate zbura după Platon; Presa are alte posibilități decât noi

Legea prevede proceduri care nu ne permit să avem o justiție cu finalitate peste noapte. Asta spune șefa Procuraturii Anticorupție, într-un interviu pentru Euronews România, referitor la marea corupție din R. Moldova și la „celebrii” fugari. De exemplu, procurorii nu au idee unde se află Vladimir Plahotniuc, spune Veronica Dragalin. Iar dacă locul aflării lui Platon îl cunosc, cel puțin orașul în care locuiește, procurorii totuna nu pot face nimic, spune șefa PA.

„Din punctul de vedere a ceea ce ne permite legea, noi nu știm în ce țară se află Vladimir Plahotniuc. Putem să mergem cu dosarul în judecată în lipsa lui, dacă demonstrăm că am încercat să-l localizăm prin toate eforturile. În august, am depus un demers să mergem înainte în lipsa lui Plahotniuc. Sperăm să putem merge înainte. Dacă toate probele demonstrează că a comis infracțiunile pe care le-am înaintat, putem avea o condamnare. Vă pot spune că cifra aproximativă a prejudiciului este aproximativ 40 de milioane de euro”, a menționat Dragalin.

Întrebată și când o să fie adus în țară Veaceslav Platon, care este anunțat în urmărire internațională și care se află la Londra, Dragalin a spus că procurorilor le este mai greu să-l găsească, spre deosebire de jurnaliști.

„Noi avem legi pe care trebuie să le respectăm. Jurnaliștii de multe ori au surse, au posibilități de a face lucruri pe care noi, procurorii, nu le putem face. Un procuror din Moldova nu poate să zboare la Londra să-l caute pe Veaceslav Platon. Noi trebuie să respectăm legile din sistemul internațional, să ne adresăm prin comisii rogatorii ca statul străin să depună eforturi de a căuta persoana în țara respectivă, prin respectarea legilor din țara aceea. Noi, în Republica Moldova, am luat toate măsurile necesare să ne adresăm statului străin să-l caute pe domnul Platon și să ne dea un răspuns prin canalele oficiale”, a mai spus Dragalin, la Euronews România.

„Dacă ar fi adus în Republica Moldova, (...) sunt cazuri deja pe rol în instanță de judecată care-l vizează pe domnul Platon, sunt altele la fața de urmărire penală, chiar la sfârșitul acestei etape de urmărire penală. Dacă nu reușim să-l aducem prin canale oficiale, legea modificată în R. Moldova ne-ar permite să mergem înainte în lipsa lui, asta ne-ar permite (...) dacă obținem o condamnare, ar putea inclusiv să aibă un element de a confisca bunuri”, a explicat ea.

Întrebată câți bani sunt sub sechestru în Republica Moldova din banii lui Platon, Dragalin a afirmat că în acest moment nu dispune nici de o cifră aproximativă.

Iar referitor la Ilan Șor, Dragalin a spus că „există un dosar penal care-i vizează formațiunea și că dacă se ajunge la finalitate cu o condamnare, inclusiv a partidului Șor ca persoană juridică, ar fi posibilă lichidarea partidului”.

Cât despre colaborarea cu serviciile de informații, șefa PA a spus că „sunt situații cum este dosarul care vizează partidul Șor în care trebuie să întreprindem măsuri speciale sau percheziții la foarte multe persoane în fiecare zi”.

„Noi, ca Procuratură, nu avem suficienți ofițeri. Avem numai opt ofițeri de urmărire penală și șapte ofițeri de investigați în instituția noastră. Când avem o operațiune așa mare, lucrăm cu ofițerii de la Centrul Național Anticorupție (CNA), dar ne adresăm și altor organe, cum ar fi SIS care ajută la filaj sau alte măsuri”, a punctat ea.

Noutăţile partenerilor

comentarii: