image
Sursa foto: cnn.com

Manifestație rară la Teheran: Mii de iranieni au ieșit în stradă și au strigat „moarte dictatorului”

Mii de oameni au ieșit în stradă la Teheran și au cerut demisia ayatollahului Ali Khamenei, liderul suprem al Iranului, după ce autoritățile au recunoscut că au doborât din greșeală avionul ucrainean cu 176 de oameni la bord, informează CNN.

Protestatarii au scandat împotriva Gardienilor Revoluției, forțele militare de elită ale ayatollahului, care și-au recunoscut vina în cazul tragediei aviatice. În plus, au cerut demisia liderului suprem, ayatollahul Ali Khamenei, ei scandând inclusiv „Moarte dictatorului”. „Comandant suprem – demisia, demisia”, „Soleimani e un criminal. Liderul său e și el un criminal”, ”Moarte mincinoșilor!”, „Nu vrem o republică islamică”, „Khamenei, să-ți fie rușine, pleacă din fruntea țării” – au mai strigat studenții manifestanți strânși în fața Universității Amirkabir din Teheran, potrivit celor care au distribuit imaginile de la proteste. Forțele de ordine au intervenit ulterior pentru dispersarea mulțimii.

Președintele american Donald Trump a reacționat imediat pe Twitter, avertizând Iranul: ”Nu mai poate exista un nou masacru asupra manifestanților pașnici”. „Guvernul din Iran trebuie să permită grupurilor pentru apărarea drepturilor omului să monitorizeze și să transmită informații de la fața locului cu privire la protestele în desfășurare ale poporului iranian. Nu mai poate exista un alt masacru asupra manifestanților pașnici, și nici o întrerupere a internetului. Lumea se uită”, a scris Donald Trump. Trump a postat apoi același mesaj și în limba persană.

Ambasadorul britanic, arestat

În timpul intervenției forțelor de ordine a fost arestat și un emisar britanic la Teheran, care s-a dovedit a fi chiar ambasadorul Marii Britanii în Iran, Robert Macaire. Acesta a fost eliberat după câteva ore.

Protestele, prezentate și de presa apropiată puterii iraniene

Un moment cu totul special a fost când agenția iraniană de presă Fars, apropiată regimului, a relatat despre protestele de la Teheran, unde oamenii au scandat împotriva autorităților statului, informează Hotnews.

Relatarea Fars a menționat și că demonstranții au rupt fotografii cu Qassem Soleimani, cunoscutul comandant al Forțelor Quds (trupe de elită din rândul Gardienilor) ucis de americani într-un atac cu dronă, scrie Libertatea.ro.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: