image
Sursa foto: E-medicina.md

Bugetul asigurărilor sociale de stat și FAOAM pentru 2023, aprobate de Guvern; Polița medicală în sumă fixă se scumpește

Executivul a aprobat, în cadrul ședinței de astăzi, proiectul Legii bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2023, care stabilește veniturile și cheltuielile incluse în bugetul asigurărilor sociale pentru anul următor.

Conform acestuia, în bugetul asigurărilor sociale de stat pentru anul viitor sunt estimate venituri totale de cca 38,7 miliarde lei, în creştere cu 7,5 miliarde lei sau cu 24,1 la sută față de anul 2022. Aceeași sumă - 38,7 miliarde lei este prognozată și la capitolul cheltuieli totale.

Prognoza veniturilor și a cheltuielilor bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2023 a fost efectuată în baza analizei dinamicii contingentului beneficiarilor de prestaţii, tendinţelor şi performanţelor înregistrate în anii precedenţi şi în baza prognozei indicilor macroeconomici, elaboraţi de către Ministerul Economiei.

Tot astăzi, Guvernul a aprobat proiectul legii fondurilor asigurării obligatorii de asistenţă medicală pe anul 2023, care prevede majorarea primei de asigurare medicală obligatorie în sumă fixă până la 12 636 de lei.

Ministra sănătății, Ala Nemerenco, a îndemnat populația să procure polița de asigurare medicală până pe 31 martie, ca să beneficieze de reduceri și astfel să plătească pentru ea la fel ca și în anii anteriori.

Noutăţile partenerilor

comentarii: