image
Sursa foto: jurnal.md/ Nadejda Roșcovanu

Controversatul credit rusesc, votat de PSRM și PD; „E o altă crimă după jaful miliardului”; Diacov: Recunosc că are probleme

Parlamentul a ratificat acordul cu privire la împrumutul de 200 de milioane de euro din partea Federației Ruse. Opoziția a criticat dur acest acord, calificându-l drept un pericol la adresa securității economice a RM. De cealaltă parte, premierul Ion Chicu a dat asigurări că acesta este „în folosul” Republicii Moldova.

„Pentru” au votat deputații din PSRM și PD. Și asta chiar dacă președintele fracțiunii PD, Dumitru Diacov, a admis că acordul cu Rusia „are probleme”. În timpul numărării voturilor, opoziția a scandat „Rușine!” în plenul Parlamentul.

A fost propusă votarea nominală a proiectului, dar inițiativa a fost respinsă de coaliția de guvernare.

„Ne-am asumat această responsabilitate în interesul cetățenilor RM. Cei care au vrut să saboteze rămâne pe conștiiința lor”, a comentat, după vot, speakerul Zinaida Greceanâi.

„Fix așa comentarii au fost și după BEM, și după furtul miliardului”, a adăugat vicepreședintele Parlamentului Mihai Popșoi.

„Nu trebuie de citit printre rândurile Acordului, pentru că rândurile sunt foarte albe”, a declarat premierul Ion Chicu de la tribuna centrală a Parlamentului.

Cel mai controversat punct din acord, în opinia partidelor de opoziție, este cel care prevede că împrumuturile persoanelor private, în entitățile bancare ale Federației Ruse, sub garanția părții ruse și cu acordul părții RM, pot deveni datorie de stat.

Totodată, deputații au acuzat că documentul favorizează companiile rusești, iar litigiile, în caz de neconcordanță cu acest acord, nu vor putea fi soluționate în arbitrajele internaționale.

„Fie că este vorba de credite de stat, fie că e vorba de credite comerciale, Guvernul RM nu poate da acordul pentru un credit luat de cineva, dacă Parlamentul nu-și va da acorul”, a explicat șeful Guvernului.

„Asemenea proceduri nu se regăsesc în alte acorduri. De ce a fost admisă această prevedere în acord și pentru ce a fost nevoie de asemenea prevederi? Probabil este cea mai mare crimă după furtul miliardului. Rușii nu vor lua în considerare legile noastre. Procedurile trebuie prevăzute în acord”, a intervenit Dumitru Alaiba.

„Dacă Parlamentul nu va da acordul, nu se va întâmpla. Sunt articole care se negociază prin proceduri de negociere”, a fost explicația lui Ion Chicu.

„Votarea acestui acord va fi hârtia de turnesol care va arăta adevărata față a elitei poltice din RM. Este în interesul unor persoane din RM care vor lua credite de la băncile rusești prin garanția statului, care ulterior vor fi convertite în datorii de stat”, a afirmat Chiril Moțpan.

„Vreau să vă asigur că acest acord nu atentează la securitatea economică a RM. Cu privire la creditele private, repet a câta oară, nu se va întâmpla asta, dacă Parlamentul nu și va da acordul. Dacă își va da acordul, asta va însemna că e voința poporului”, a spus Ion Chicu.

„În experiența mea, am văzut mai multe acorduri, dar e pentru prima dată când aprobăm un acord de finanțare cu asemenea prevederi. Poate Rusia a semnat acorduri cu asemenea proceduri cu alte state. Spuneți-ne și nouă, poate noi nu știm”, a menționat Andrian Candu. „RM într-adevăr a încheiat mult mai multe acorduri, mai puține bilaterale. Este adevărat, este o raritate. Acest acord este încheiat în interesul RM”, a repetat șeful Guvernului.

„V-am adresat o întrebare clară, dar nu am primit răspuns. Cine este echipa care a negociat acest acord?”, a insistat Candu. „De Guvernul RM, aveți în față una acord semnat în interesul RM”, a fost răspunsul lui Ion Chicu.

„Acest acord a fost negociat foarte prost. Negocierile au fost în stil colonial. La Comisia Economie, ministrul Finanțelor nu a putut răspunde la nicio întrebare, a spus doar că așa a vrut Rusia. Îmaginați-vă că peste o lună Gazprom impune să achităm datoria de miliarde a Moldovagaz. La fel și Leancă a venit și a cerut garanții de stat. E vorba de interesele unui grup mafiot. Haideți să amânăm și să renegociem acest acord. Dacă nu vor accepta, vom vedea care sunt interesele adevărate ale Moscovei. Avem ajutorul UE, al FMI. Nu treceți această linie roșie. Greșeala poate fi irecuperabilă”, a propus Alexandru Slusari.

„Acest credit este unul geopolitic, pentru că vectorul de politică externă s-a schimbat după înscăunarea Guvernului Chicu-Dodon. Și este unul politic pentru că aduce Rusia în RM și ne face sclavi într-o robie pe care o să o acceptați astăzi. PD își va discredita definitiv statutul de partid proeuropean”, a menționat Octavian Țâcu.

De cealaltă parte, deputații PD și PSRM au susținut acordul cu Rusia, iar unii au făcut comentarii ciudate.

„S-au căutat păduchi în acest acord”, a comentat socialistul Oleg Lipskii. „Mai mulți deputați au început să speculeze că vin tancurile rusești. Am o bancnotă de 5 euro, vor veni de fapt mai multe. Vedeți aici vreun tanc rusesc?”, a spus și Vasile Bolea.

„Domnule premier, ați văzut discuțiile din societate. Răspundeți ferm, dacă în baza acestui punct poate fi trecută datoria Moldovagaz ca parte a acestui acord”, a intervenit și Pavel Filip.

„Pot răspunde ferm, nu există acest risc pentru gaze și mărfuri decât cele stipulate: pentru împrumuturile de stat, credite acordate cu acordul părții RM de către băncile rusești. Este vorba de bani, nu de gaz, etc. Mai este un credit de stat. E vorba de 300 de milioane de dolari”, a spus premierul Ion Chicu.

Președintele de onoare al PD, Dumitru Diacov, a recunoscut în plenul Parlamentului că Acordul cu Rusia conține prevederi controversate, dar a insistat că acesta trebuie votat.

„Statele civilizate alocă fonduri enorme pentru micul business. Ce aiurim de la tribuna asta? RM nu poate să-și permită. Avem 16 miliarde deficit bugetar. Avem secetă. Eu sunt de acord, acest acord are niște chițibușuri și niște probleme. Poate din lipsă de experiență, poate din grabă. Dar nu e intenționat”, a declarat Dumitru Diacov.

„Dacă o companie a fratelui lui Dodon sau cea care ține de Ceaika ia un credit de la o bancă din Rusia de 500 de milioane de dolari și acest credit este contrasemnat de ambasadorul RM în Rusia, această situație se circumscrie și cetățenii RM vor trebui să plătească cele 500 de milioane de dolari?”, l-a întrebat Sergiu Litvinenco pe președintele Comisiei Economie, Vladimir Golovatiuc.

„Vă prefaceți sau nu auziți? Despre asta s-a vorbit astăzi. Personal veți lua decizia dacă să acceptați acest credit sau nu”, a răspuns Golovatiuc. „Tratatele internaționale sunt legi pentru părți. Rusia este liberă să aplice acest acord în funcție de ce este semnat, nu de ce este în legislația noastră”, a insistat Litvinenco.

După dezbateri, majoritatea parlamentară PSRM-PD a respins un amendament propus de liderul fracțiunii PAS, Igor Grosu, în schimb a aprobat un alt amendament propus de Dumitru Diacov. Potrivit președintelui fracțiunii PD, acesta va exclude orice risc și presupune că eventuala garantare a creditelor private din bugetul de stat să fie aprobată în Parlament.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: