„RM a reușit să finalizeze acest program cu succes. Este de apreciat și de felicitat țara noastră că această realizare a unor turbulențe majore anul trecut. Țara a avut trei guverne, două campanii electorale și patru miniștri ai Finanțelor. Evoluțiile bugetar în 2019 au fost la nivelul pe care le-am așteptat. Este o dovadă a maturității sistemului bugetar al RM care a devenit imun față de tulburările politice din țară. Programul curent va fi finalizat la 20 martie”, a declarat Chicu.

„Am agreat asupra unor acțiuni, noi politici care ar finaliza acest program cu succes. Nu afectează interesele țării. Nu ne-am luat angajamente ca să majorăm impozite, nu afectăm veniturile persoanelor vulnerabile, sunt exclusiv în interesul țării. Experții FMI au fost flexibili ca RM să implementeze politici în interesul țării. Au fost uneori și mai puțin flexibili. Voi semna o scrisoare în care voi solicita ca în perioada următoare să vină o misiune penru o evaluare pentru a pregăti noul program cu FMI. Vrem program cu FMI pentru că ne asistă la promovarea reformelor și mai puțin pentru bani”, a adăugat șeful Guvernului.

Anterior, premierul Ion Chicu a declarat că obiectul Guvernului este de a păstra relațiile cu FMI, „însă nu cu orice preț” și că Republica Moldova ar putea îngheța relațiile cu această instituție financiară internațională.

Programul pe trei ani al autorităților moldovenești, susținut de FMI, a fost aprobat la 7 noiembrie 2016. El este finanțat printr-un credit în valoare totală 182 milioane de dolari SUA, dintre care circa 160 milioane de dolari SUA au fost deja debursate.