image
Sursa foto: nytimes.com

Mărturiile conaționalilor noștri din China, Belgia, Moscova și Paris, aflați în carantină din cauza Covid-19

„În Shanghai autoritățile au impus reguli foarte stricte. Există un român care a refuzat să poarte mască și să i se măsoare febra și a fost arestat cinci zile, apoi trimis în România”.

Panica provocată de Covid-19 a pus stăpânire în ultimele săptămâni pe întreaga lume - școli, grădinițe și granițe închise, zboruri suspendate, evenimente anulate, oamenii fiind nevoiți să stea acasă în carantină. Jurnal.md a discutat cu câțiva dintre conaționalii stabiliți cu traiul în China, Belgia, Paris și Moscova, care ne-au povestit despre situația la moment din țările unde se află aceștia.

Mihai Jumugă, fostul redactor-șef al ziarului Jurnal de Chișinău, care locuiește de ani buni în China, Shanghai, a declarat pentru site-ul nostru că în continuare școlile și grădinițele în acest oraș sunt închise.

Chiar dacă Shanghai e la 900 kilometri distanța de Hubei, zona cea mai afectată, de unde a pornit virusul Covid-19, autoritățile impun reguli foarte stricte în continuare.

„În Shanghai au fost maxim 400 de cazuri de îmbolnăvire și trei decese, asta în perioada când în Hubei mureau câte 200 de persoane zilnic și se îmbolnăveau 2000, tot zilnic. În Shanghai mai sunt doar 32 de persoane internate și niciuna nu s-a mai îmbolnăvit de zece zile. Însă oamenii merg la lucru, au stat acasă atunci când a început dezastrul, dar acum este bine. Cum am scăpat? În primul rând, autoritățile au impus reguli foarte stricte. Amenzi pentru cei care nu poartă măști. Dacă nu se găsesc măști? Și aici a fost problema asta, se permite cu fular care să astupe gura și nasul”, punctează acesta.

„Când mergi în vizită la prieteni, este cineva care scrie datele tale personale că ai mers acolo”

Mihai a menționat că, la fiecare scară de bloc, voluntari de la asociația de locatari măsurau febra tuturor persoanelor care intrau în bloc. Dacă aveau febra peste 37,2, nu li se permitea accesul, chiar dacă erau locatarii blocului. Aceștia erau trimiși la spital, de unde veneau cu dovada că nu sunt bolnavi. Și în magazine, transport public, oriunde se intra, cineva măsura febra. La fel în fiecare seară cei din asociația de locatari merg din apartament în apartament și măsoară temperatura membrilor fiecărei familii. Dacă cineva nu deschide, au dreptul să cheme poliția. Reguli stricte, dar bune, susține Mihai.

„Când mergi în vizită la prieteni, este cineva care scrie datele tale personale că ai mers acolo. Dacă peste câteva zile în blocul unde ai mers în vizită se descoperă vreun caz de coronavirus, ei știu unde să te găsească pentru a merge la verificări ca nu cumva să te fi molipsit și tu. Dacă refuzi să te legitimezi, au dreptul să te imobilizeze și cheamă poliția. Există un român care a refuzat să poarte mască și să i se măsoare febra și a fost arestat cinci zile, apoi trimis în România, acum o lună. A avut fix 7 zile după pușcărie să părăsească țara. Autoritățile chineze sunt de nota 10, toate surorile medicale și doctorii din Hubei”, ne spune Mihai.

Salariile medicilor din China au fost triplate, de la zece mii la 30.000 yuani pe lună

Mihai Jumugă ne spune că salariile medicilor din China care au luptat și luptă în continuare cu noul coronavirus au fost triplate. La fel, aceștia și familiile lor vor avea acces gratuit la odihnă toată viața după ce se va termina epidemia.

„Salariile medicilor au fost triplate, un euro este echivalentul a 8 yuani, îți închipui cât face 30.000 de yuani în euro. În plus toți au primit ordin de eroi ai patriei”, menționează Mihai.

La acest moment, în Shanghai în fiecare dimineața și seară asociațiile de locatari au angajați care stropesc cu apă cu clor în curtea blocului, pe scara blocului, în lifturi, iar femeile de serviciu șterg pereții și balustradele.

În Belgia oamenii au luat cu asalt supermarketurile, golind rafturile cu produse alimentare

Andrei, un alt conațional de-al nostru ne spune că în Belgia sunt la acest moment 678 de cazuri de îmbolnăvire cu Covid 19 și patru decese cauzate de acest virus. Guvernul a luat măsuri drastice, până pe 3 aprilie sunt închise grădinițele și școlile. Sunt interzise orice reuniuni cu caracter cultural, sportiv, folcloric, religios, campionatele naționale sportive la fel au fost suspendate.

„Cea mai dură măsură a fost sistarea activității restaurantelor. În urma deciziilor anunțate, oamenii au luat cu asalt supermarketurile, golind rafturile cu produsele de primă necesitate. Autoritățile au fost nevoite să facă apel la calm, asigurând populația că există stocuri suficiente pentru o perioadă îndelungată. Sperăm să trecem cu bine și peste acest necaz”, ne spune Andrei din Bruxelles, Belgia.

La Moscova cei care nu poartă mască sunt amendați cu 1000 de ruble, la Paris sunt deja 91 de morți din cauza Covid-19

Corina Cojocaru, jurnalistă stabilită la Paris, ne spune că de la miezul nopții de 14 martie spre 15, premierul Franței a dat o dispoziție să se închidă toate restaurantele, discotecile, locurile publice deoarece numărul persoanelor suspecte a crescut la 4.500 de cazuri și se înregistrează 91 de morți.

„Am fost la magazin, rafturile sunt încă pline, oamenii mai mult fără măști, parcă nu există panică, dar școlile sunt închise”, ne spune Corina.

La Moscova presa relatează mai puțin despre cazurile de Covid-19, dar totuși în centrele comerciale vânzătorii sunt obligați să poarte măști de protecție chiar dacă acestea nu se găsesc în vînzare. Cei care sunt observați fără măști sunt amendați cu 1000 de ruble, echivalentul a 230 de lei.

„Ieri ne-au anunțat că cei care nu vor avea măști vor fi amendați cu 1000 de ruble și ne trimit să stăm acasă”, ne spune Angela Svistun, Moscova.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: