image
Sursa foto: vice.com

Ţările UE cer executivului să proiecteze o intervenţie „temporară de urgenţă” pe piaţă pentru ieftinirea electricităţii

Ţările membre ale Uniunii Europene au decis vineri să ceară Comisiei Europene să proiecteze o „intervenţie temporară de urgenţă” pe piaţa de energie electrică, de exemplu printr-o limită a preţului gazelor în stabilirea preţurilor la electricitate.

Conform concluziilor Consiliului Extraordinar pentru Energie, la care a avut acces EFE, miniştrii Energiei din cele 27 de state membre propun Executivului comunitar să pregătească „o intervenţie temporară şi de urgenţă, inclusiv un plafon pentru preţul gazelor”, printre alte măsuri.

Conform informațiilor transmise de Consiliul UE, miniștrii UE ai energiei au avut două schimburi de opinii privind situația energetică din UE.

În cadrul primei discuții, miniștrii și-au exprimat preferințele cu privire la diferite opțiuni de politică pentru a atenua povara prețurilor ridicate la energie asupra cetățenilor, serviciilor publice, întreprinderilor și industriei, care ar putea fi puse în aplicare la nivelul UE într-un termen scurt.

Jozef Síkela, ministrul ceh al industriei și comerțului, a declarat: „Astăzi, am reușit să convenim asupra unei direcții comune pentru măsurile de urgență temporare și să dăm o sarcină clară Comisiei de a prezenta o propunere solidă și tangibilă în câteva zile. Vom face tot ceea ce este necesar pentru a-i ajuta pe cetățenii și companiile noastre care se confruntă cu prețuri ridicate la energie”.

Discuția s-a bazat pe o notă a Președinției care a evidențiat mai multe opțiuni pentru acțiuni pe termen scurt care ar putea aduce o ameliorare a situației energetice. De asemenea, Comisia a prezentat delegațiilor documente neoficiale care oferă o evaluare preliminară a opțiunilor de măsuri de urgență pentru a reduce creșterea prețurilor la energie electrică și la gaze.

Discuția a pus în evidență patru domenii principale în care statele membre se așteaptă ca Comisia să acționeze. Printre acestea se numără plafonarea veniturilor producătorilor de energie electrică care se confruntă cu costuri de producție scăzute; o posibilă plafonare a prețurilor la gaze; măsuri pentru o reducere coordonată a cererii de energie electrică în întreaga UE; măsuri care ar contribui la soluționarea problemei scăderii lichidităților.

Miniștrii au solicitat o acțiune rapidă, iar Președinția și-a exprimat hotărârea de a trata cu celeritate viitoarele propuneri ale Comisiei.

Miniștrii au prezentat apoi stadiul pregătirii țării lor pentru această iarnă. Statele membre ale UE au desfășurat mai multe acțiuni atât la nivel național, cât și la nivelul UE, relatează agenţia EFE, preluată de Agerpres. Acestea au adoptat, în special, un regulament privind umplerea depozitelor de gaze și punerea în comun a acestora într-un spirit de solidaritate, au diversificat sursele de aprovizionare și s-au angajat să reducă cererea de gaze cu 15% în această iarnă.

În pofida evoluțiilor recente și, în special, a întreruperii fluxurilor de gaze rusești prin Nord Stream 1, Europa este pregătită pentru această iarnă. Rezervele subterane de gaze ale UE au fost umplute în proporție de 82,5% din capacitatea lor, cu mult înainte de termenul limită de 1 noiembrie stabilit în regulamentul privind depozitarea gazelor.

Noutăţile partenerilor

comentarii: