image
Sursa foto: jurnal.md

Caritate pe timp de pandemie: O moldoveancă stabilită în Franța organizează campanii pentru familiile nevoiașe din RM

Stabilită de mai mulți ani în Franța, Viorica Țâmbalari își dedică timpul liber și vine în ajutorul familiilor nevoiașe. Fondatoarea Asociației Obștești AO „Help” și „Papillondor” trăiește drama persoanelor din clase sociale, departe de casă. Chiar și așa, indiferent de pandemie sau distanță, reușește să aducă zâmbetul pe fața unor copii care nu cunosc gustul deplin al copilăriei sau vine cu un ajutor pentru bătrânii care au rămas singuri în fața sorții.

„Dorința de a ajuta oamenii a apărut atunci când colindam Moldova în lung și în lat, fiindcă făceam parte dintr-o organizație de femei. Realitatea pe care o trăiesc unii este prea crâncenă, de aceea am decis că voi ajuta oamenii. Într-adevăr, nu e deloc ușor să asculți istoriile unor familii care trăiesc la limita sărăciei, să consolezi femei care au fost supuse violenței domestice sau bătrâni care au rămas singuri în voia sorții”, a spus Viorica.

VioricaViorica

„Acum 4 ani a luat naștere A.O. HELP, fondată după un timp îndelungat de voluntariat. Era necesar deoarece pentru a cere ajutorul companiilor autohtone trebuie să fie și o organizație, iar în 2020 am fondat Papillondor în Franța ca să avem și suportul diasporei. La moment avem zece familii din diferite raioane și trei campanii anuale, una din ele fiind și cea de Paști”, a adăugat Viorica.

Pandemia ne-a afectat atât moral, cât și financiar pe fiecare dintre noi, însă există oameni care totuși vor să aducă lumină în viața acestor familii nevoiașe.

„Acum în pandemie este mai dificil să organizăm campaniile, oamenii donează mai puțin, dar noi oricum continuăm să mergem înainte. Fiindcă, obiectivul este prea important ca să cedăm.
Anul trecut de Paști am reușit să lansăm două campanii. Echipați corespunzător, voluntarii au distribuit sute de colete alimentare familiilor defavorizate, dar și la aproape 400 de bătrâni singuratici”, susține femeia.

De Paști va fi organizat un târg al carității, iar din banii adunați vor fi achiziționate produse care vor ajunge la persoane nevoiașe din Republica Moldova.

„Va avea loc la patiseria unei moldovence și vom vinde sarmale, plăcinte, cozonaci, dar și alte produse de patiserie de la încă șase producători moldoveni. Din banii acumulați vom cumpăra produse pentru familii și bătrânii din Moldova. În ianuarie am încheiat campania de Crăciun ,,cutia cu daruri”, unde s-a implicat toată diaspora din mai multe țări și împreună am adunat 1800 de daruri pentru copii. Următoarea campanie este cea pentru 1 septembrie, în cadrul căreia vom colecta ghiozdane”, a declarat Viorica Țîmbalari.

În total 27 de voluntari se implică în aceste campanii. Datorită lor, și în acest an de Paști, familiile nevoiașe nu vor duce lipsă de produse cel puțin pentru o perioadă de timp și se vor putea bucura pe deplin de sărbători.

„Recent Franța a înăsprit condițiile de deplasare, a închis magazinele și a interzis deplasarea mai mare de 10 km de la domiciliu. Este complicat, dar voluntarii noștri, 15 la număr în Franța și 12 în Moldova, fac tot posibilul ca să reușim în numele celor ce ne așteaptă", susține Viorica.

copiicopii

„Chiar dacă a fost pandemie, în Moldova am venit destul de des, fiindcă este nevoie să fiu alături de voluntari în campanii. Totodată, aici sunt apropiații mei, cât ei sunt în viață vreau să îi văd. Chiar dacă am luat acest drum al plecării, oricum vreau la maxim să am un echilibru. Risc este peste tot, dar să sperăm că va fi bine. Eu încă nu m-am vaccinat dar, cred că este important să o facem atunci când avem ocazia. Tot ce doresc ca orice om din Moldova e să am această ocazie și să o pot face când doresc, să avem acest drept ca și în oricare altă țară normală”, a mai adăugat moldoveanca.

caritatecaritate
caritatecaritate

Viorica este mândră de oamenii care o ajută și care se implică. În acest mod, își alină dorul de casă și locuri dragi. La întrebarea dacă există o diferență între atitudinea oamenilor din Franța față de restricții și cei din Moldova, femeia ne-a răspuns:

„Diferența este foarte mare, aici oamenii respecăa într-un totul ce se impune de stat chiar dacă deciziile trezesc păreri împărțite. Măști purtate corect, distanța și multe alte reguli. Dar să, nu uitam că și statul vine cu aportul lui considerabil la susținerea domeniilor economice afectate. Când am fost acasă am văzut că, oamenii din Moldova nu respectă practic deloc condițiile și din păcate creste numărul de infectări. Însă, pe de altă parte nici statul nu a venit cu un plan clar de ieșire din această pandemie”, a spus Viorica.

caritatecaritate

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: