image
Sursa foto: jurnal.md

Minut de reculegere în Parlament în memoria victimelor deportărilor staliniste; Grosu: Nu toți au învățat lecția de istorie

Deputații au păstrat un minut de reculegere în memoria victimelor primului val al deportărilor staliniste.

„Ieri toată țara a comemorat victimele primului val de deportări staliniste care a avut loc în noaptea dintre 12 și 13 iunie 1941. A fost o tragedie națională. Mii de oameni au fost luați cu forța și duși în Siberia și Kazahstan, unde au murit în lagăre de concentrare și au suferit chinuri inimaginabile, fiind despărțiți pentru totdeauna de cei dragi. Dragi cetățeni, vă îndemn încă o dată să vorbim despre pace. Să susținem cum putem vecinii noștri ucraineni care astăzi trec din nou prin calvaruri care credeam cu toți că țin de trecut. Nu toată lumea a învățat lecția de istorie, dar țara noastră și oamenii ei pledează pentru pace și dreptate, pentru a nu admite niciodată suferințele ca cele ale victimelor regimului totalitar comunist”, a menționat președintele Parlamentului, Igor Grosu.

Primul val de deportări staliniste a avut loc în noaptea dintre 12 și 13 iunie 1941, când circa 20 de mii de oameni au fost luați cu forța și duși în ținuturile crude din Siberia și Kazahstan. Mii dintre ei au murit în lagărele de concentrare, alții au suferit chinuri inimaginabile. După moartea lui Stalin, care a avut loc în martie 1953, deportaţilor li s-a permis să revină acasă, dar cei care au făcut acest lucru au avut mari probleme de reintegrare.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: