image
Sursa foto: Geety Images

Ce ai voie să faci și să nu faci după vaccinare: Ghidul necesar pentru toți cei vaccinați

Cu toții am ajuns să cunoaștem măsurile de protecție sanitară pe care trebuie să le respectam, pentru a preveni infectarea și răspândirea noului coronavirus. Nu știam însă ce avem voie să facem și ce nu avem voie după ce ne vaccinăm, iar acum experții americani de la Centrul pentru Controlul Bolilor (CDC) au elaborat primul ghid pentru oamenii vaccinați.

Conform indicațiilor din document, persoanele cărora le-a fost administrat vaccinul anti-Covid-19 se pot întâlni în spații închise cu alți vaccinați fără măști și distanțare, cât timp sunt persoane din cel mult două locuințe.

Pentru întâlnirile mai numeroase, vaccinații trebuie să poarte mască în continuare și să respecte distanțarea socială.

Persoanele imunizate se pot întâlni cu oameni care nu au fost încă vaccinați, cu o condiție

De asemenea, persoanele imunizate se pot întâlni cu oameni care nu au fost încă vaccinați împotriva infecției cu noul coronavirus, cu o condiție. Și anume doar dacă aceștia din urmă locuiesc împreună și nu sunt în categorii de risc (bătrâni sau cu comorbidități).

Persoanele vacinate pot transmite în continuare virusul

Experții susțin că persoanele vaccinate, desi ele au imunitate, pot fi transmițători ai virusului în comunitate.

Nu avem încă studii complete care să ne spună cât reduc vaccinurile transmiterea, dar avem rezultate preliminare încurajatoare. Studii făcute în Marea Britanie și Israel au arătat că vaccinarea cu Pfizer / BioNTech a scăzut șansele (cu 75-90%) ca o persoană purtătoare de virus să-l transmită apoi mai departe.

Pentru că folosește aceeași tehnologie (mRNA), cercetătorii sunt încrezători că și Moderna o va reduce într-o proporție asemănătoare. Avem mai multe date pentru aceste două seruri pentru că au fost primele vaccinuri aprobate și deja milioane de oameni au fost vaccinați cu ele.

Masca trebuie purtată și de vaccinați, în spațiile publice

În mediile publice – cum ar fi restaurantele, casele de cult și sălile de sport – persoanele complet vaccinate ar trebui să continue să poarte măști, să se distanțeze social și să se spele pe mâini frecvent, recomandă experții.

Persoanele vaccinate scapă de carantinare

În cazul în care o persoană e vaccinată și intră în contact cu cineva infectat cu noul coronavirus, vaccinatul nu mai trebuie să se carantineze și nici să se testeze, pentru că vaccinul îi conferă imunitate.

Totuși, dacă persoana vaccinată prezintă simptome ale infecției, (ceea ce e improbabil, dacă s-a vaccinat), doar atunci se izolează și testează.

Toate aceste activități anunțate mai sus pot fi efectuate doar după ce au trecut două săptămâni de la rapel (adică de la a doua doză de vaccin). Atunci se consideră că organismul dobândește imunitatea necesară să apere persoana de infecția cu noul coronavirus, scrie Playtech.

Deși recomandările și restricțiile de până acum au fost similare cu cele din SUA, pentru Europa nu avem deocamdată asemenea clarificări. Așa că deciziile astea trebuie dublate de propria responsabilitate.

Testul de anticorpi după vaccin e util?

Mulți oameni poate că își doresc să vadă nivelul de anticorpi din organism, care le construiește imunitatea în fata coronavirusului. Experții spun că pot fi efectuate astfel de teste, pentru ca oamenii să se asigure că nu se află în acea marjă neacoperită de eficacitatea vaccinului sau dacă este pacient imunodeprimat.

„Dacă ce vezi în buletinul de analiză este 0,8UI/dl sau mai mult, înseamnă că organismul tău a făcut anticorpi. Dacă valoarea e mai mică, înseamnă că nu ai făcut”, susțin specialiștii.

Numărul de anticorpi este altfel irelevant, pentru că răspunsul imun este unul individual. Studiile nu au analizat până acum legătura între numărul de anticorpi și simptomele persoanelor vaccinate.

Anticorpii post-vaccinare încep să apară după 7-14 zile de la prima doză, însă o protecție completă ai după 1-2 săptămâni de la rapel. Atunci e e cel mai sigur să-ți verifici anticorpii, dacă chiar vrei.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: