image
Sursa foto: jurnal.md

ANRE intenționează să verifice operatorii care au scumpit carburanții

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică a solicitat de la operatorii care au operat creșteri de prețuri la carburanți, prezentarea în regim de urgență a informațiilor relevante pentru a fi supuse verificărilor. ANRE solicită informația pentru a depista eventualele situații de încălcare a prevederilor Metodologiei de calcul a prețurilor la produsele petroliere.

ANRE precizează că decizia aprobată la 16 iulie nu se referea la marjele pentru comercializarea cu amănuntul a carburanților și, prin urmare, nu putea influența creșterea prețurilor la pompă la stațiile de alimentare.

„Totodată analizând piața internațională a produselor petroliere, se constată că în perioada 01.07.2021-16.07.2021 media cotațiilor Platts s-a majorat cu 567,85 lei/tona la benzină, 209,6 lei/tona la motorină și 991,89 lei/tona la gazul lichefiat, fapt care influențează direct asupra prețului final stabilit de către operatori”, anunță instituția.

În conformitate cu Metodologia de calcul și aplicare a prețurilor la produsele petroliere, prețul de comercializare a fiecărei partide de carburanți se stabilește de fiecare agent economic la un nivel ce nu poate depăși prețul maximal al acesteia, care este determinat reieșind din valoarea medie a cotațiilor medii Platts și a ratei oficiale medii de schimb a monedei naționale pentru 14 zile anterioare zilei efectuării importului. Pe măsura comercializării complete a fiecărei partide de produse petroliere, prețul pentru partidele noi se stabilește reieșind din prețul maximal de intrare a acestora, în ordine cronologică.

Pentru determinarea prețurilor maximale de fiecare operator, ANRE publică zilnic pe pagina sa oficială web media cotațiilor Platts și media ratelor de schimb a monedei naționale pentru 14 zile anterioare.

La16 iulie ANRE a decis ca pentru o tonă de benzină sau motorină importată, marja comercială urma să fie cu 380 de lei mai mare, iar în cazul gazului lichefiat – cu 150 de lei. ANRE a informat că a intervenit astfel de urgență la prețurile en-gros la produsele petroliere în urma crizei regionale pe piața produselor petroliere și că acest fapt nu avea cum să genereze scumpirea prețurilor la pompă.

Zilele trecute, însă mai multe stații PECO au afișat la panou prețuri mai mari cu 15 bani la motorină și la benzina cu cifra octanică 95.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: