image
Sursa foto: Gulliver// Getty Images

Expert, despre auditul datoriei Moldovagaz: „Vor fi negocieri grele; Rusia va face referire la formularea vagă din protocol”

Expertul WatchDog Valeriu Pașa afirmă că contractul semnat între Republica Moldova și Gazprom este un succes. Potrivit lui, la nivel diplomatic s-a depus un efort considerabil în favoarea Republicii Moldova, iar spațiul de manevră al Federației Ruse s-a redus simțitor în momentul în care problema gazelor a devenit una internațională.

„În general este un succes. S-a depus un efort diplomatic cred că unic în istoria Republicii Moldova. Federația Rusă a avut o surpriză neplăcută, pentru că ei s-au așteptat la o capacitate mult mai joasă a RM, inclusiv a Guvernului. Spațiul lor de manevră s-a redus foarte mult în momentul în care asta a devenit o problemă internațională, s-a aflat public despre acele presiuni făcute de Federația Rusă. Federația Rusă nu are niciun interes să-și creeze probleme de imagine în plus. Aceștia sunt factorii care au influențat mersul negocierilor”, spune Pașa.

Referitor la prețul de achiziție a gazului, Valeriu Pașa a declarat că este un preț bun.

„Dacă este să vorbim despre preț este un preț bun, în comparație cu ce am fi plătit dacă era să continuăm să procurăm de pe piața lideră. Dacă va rămâne un preț bun pe termen lung, timpul va arăta. Este foarte greu să prognozezi”, a afirmat expertul WatchDog la emisiunea „Ora Expertizei” de la Jurnal TV.

Cât despre protocol și auditul pe care insistă Republica Moldova, Pașa a opinat că: „am examinat astăzi protocolul și eu am anumite îngrijorări, pentru că există foarte mult limbaj ambiguu acolo, în special se referă la acel audit, iar unde sunt interesele și marja de manevră pe care urmează s-o aplice Federația Rusă, este suficient să vedem notițele punând accentul pe auditul datorii. Dacă se va face auditul datorii, evident că nu se va face într-un final acea balanță între prejudiciile aduse pe parcursul anilor de Gazprom companiei Moldovagaz. Auditul care urmează să fie făcut cu acordul ambelor părți vor fi negocieri grele, partea moldovenească va insista pe o formulă de audit, iar partea rusă va face referire la formularea vagă din acest protocol și va spune „nu, nu noi ne-am înțeles să facem audit doar pe datorii””.

Noutăţile partenerilor

comentarii: