image
Sursa foto: odessa-life.od.ua

ACEEAȘI MÂNCARE DE PEȘTE. Sanatoriul „Moldova” și Consulatul Moldovei de la Odesa, între Andronachi și oligarhii ucraineni

Persoane care au dirijat diferite scheme în perioada aflării la putere a guvernelor Grecianîi și Filip, câștigând profituri ilegale uriașe din avutul statului, controlează în continuare justiția din R. Moldova și s-ar pregăti să preia puterea în stat cu prima ocazie, afirmă surse ale Jurnal.md din instituțiile de drept. Din această cauză, explică aceleași surse, procurorii și instanțele de judecată tergiversează la nesfârșit dosarele penale în care sunt vizați reprezentanții fostei guvernări PD. Printre respectivele cauze penale s-ar număra și cele cu privire la înstrăinarea frauduloasă a Sanatoriului „Moldova” din Odesa și a edificiului Consulatului moldovenesc din același oraș, bunuri pe care ar vrea să pună mâna fostul deputat Vladimir Andronachi și unii oligarhi dubioși din Ucraina.

Potrivit surselor Jurnal.md, în această schemă ar fi implicați inclusiv unii reprezentanți ai Serviciului de Informații și Securitate (SIS), mai cu seamă Sergiu Mițelescu. Despre acesta, un sirian domiciliat în Moldova spune că i-ar fi stropit fiica cu gaz lacrimogen în ochi și l-ar fi impus să dea declarații false contra fostului consul al Moldovei de la Odesa, Sergiu Șeptelici. Diplomatul, reținut în 2019, a fost acuzat de luare de mită pentru perfectarea unei vize de lungă ședere în statul nostru, însă recent, după un proces tărăgănat ani în șir de către procutori, a fost achitat în prima instanță.

„Fiica mea l-a recunoscut pe Mițelescu că ar fi persoana care a atacat-o”

Sirianul Mohamed Awad Hefel este stabilit în R. Moldova de peste 20 de ani, fiindcă căsătorit cu o moldoveancă. Sursele noastre afirmă că anterior Mițelescu a contribuit la intentarea a trei dosare pe numele sirianului, după ce acesta a refuzat să depună declarații false cu privire la faptul că un alt colaborator al SIS ar fi estorcat bani de la el. În 2018, Hefel a fost arestat pentru trei luni și jumătate. Dar în ziua în care a fost eliberat, își amintește el, a fost reținut iarăși în sala de judecată pe un alt dosar.

„De la judecătorie, m-au dus la Procuratura Anticorupție, unde procurorul Mihai Ivanov și colaboratorul SIS Sergiu Mițelescu au exercitat presiuni asupra mea, spunându-mi că pot obține libertatea doar dacă voi scrie un denunț contra lui Șeptelici, consulului R. Moldova la Odesa. Am scris ce mi-au dictat și m-au eliberat. Pe urmă, mă sunau, dar nu le mai răspundeam. Peste o lună, fiica mea de 12 ani a fost stropită cu gaz lacrimogen pe stradă și a ajuns la spital. Atunci m-a sunat iarăși Mițelescu și m-a chemat la Anticorupție, la dl Ivanov. Am mers și am semnat toate documentele pregătite de ei. Odată, la televizor, era prezentat un material despre reținerea profesorilor turci și fiica mea, observându-l pe Mițelescu, l-a recunoscut că ar fi persoana care a atacat-o. Când s-a schimbat puterea, m-am adresat procurorului general Stoianoglo. S-a pornit un dosar pe cazul fiicei mele, care se tărăgănează până astăzi”, menționează Hefel.

Procurorul Mihai Ivanov spune că i s-a intentat un dosar penal, după ce sirianul a anunțat instanța că a depus primele mărturii fiind constrâns, însă judecătorii l-au declarat nevinovat. La sfârșitul lui iunie curent, și Șeptelici, fostul consul de la Odesa, a fost achitat de prima instanță, astăzi dosarul fiind pe rol la Curtea de Apel.

Posibila legătură între Mițelescu și Andronachi

Sursele noastre precizează că Mițelescu ar fi fabricat mai multe cauze penale după același scenariu. De exemplul, dosarul în care Veaceslav Filip, fostul consul de la Istanbul, și Ibrahim al-Ahmad, fostul consul onorific al Siriei în R. Moldova, erau acuzați de același lucru – că ar fi pregătit unele acte primind mită. Interesant este și faptul că suma mitei pe care și-ar fi pus-o în buzunar Șeptelici coincide cu cea luată de Ibrahim al-Ahmad, fiind de 100 de euro. De la aceleași surse am aflat că Mițelescu ar fi fost implicat direct în expulzarea profesorilor turci și că el lucrează în interesele ex-directorului SIS, Vasile Botnari, arestat astăzi pentru îmbogățire ilicită, și ale lui Vladimir Andronachi, anunțat săptămâna trecută în căutare internațională, acesta fiind vizat în dosarele „frauda bancară” și „Metalferos”. Tot Mițelescu, ni se spune, l-ar fi ajutat pe fostul procuror anticorupție Eugen Rurac să se angajeze ca șef de direcție la SIS.

Solicitat de Jurnal.md, Mițelescu ne-a întrebat cine suntem și pe cine sunăm, după care, aflând că suntem jurnaliști, a adăugat că „am greșit numărul”. Apoi nu a mai răspuns la apelurile noastre.

Ce legătură ar avea Andronachi cu dosarul Șeptelici? Cel puțin, atât fostul consul, cât și avocatul său, Vadim Ciobanu, susțin că urmărirea penală în acest dosar a fost pornită doar cu scopul de a-l înlătura pe acesta de la conducerea consulatului, pentru ca Andronachi să poată pune mai ușor mâna pe clădirea misiunii diplomatice. Mai exact, Șeptelici ar fi fost singurul angajat al consulatului care s-ar fi împotrivit categoric cedării acestui ediciciu în beneficiul fostului deputat PD.

Guvernul Grecianîi a declarat câștigătoare firma cu cea mai proastă ofertă, care a prezentat acte false

Dar de unde și când a apărut Andronachi în acestă schemă? Menționăm că edificiul Consulatului moldovenesc la Odesa, situat pe str, Posmirtnîi 2/2B din această urbă, a fost o anexă tehnică a complexului Sanatoriul „Moldova” din zona Arkadia a orașului de pe malul Mării Negre până în 2006, când Guvernul Tarlev a transferat-o în gestiunea Ministerului de Externe. Același cabinet de miniștri a adoptat în 2007 Legea cu privire la administrarea şi deetatizarea proprietăţii de stat, prin care Executivul obținea drepturi exclusive în vederea privatizării proprietăților de stat. Peste un an, la 23 iulie 2008, Guvernul Grecianîi, în care Igor Dodon ocupa funcția de ministru al Economiei, și-a depășit atribuțiile de serviciu, adăugând Sanatoriul „Moldova”, inclusiv edificiul Consulatului, în lista obiectelor pasibile de privatizare. Prețul estimativ al bunurilor vândute a fost evaluat la numai 70 de mii de lei.

jurnal.mdjurnal.md

La licitație au participat cinci firme și a fost aleasă drept câștigătoare cea mai proastă ofertă. Era vorba de compania „SDY-Invest Grup”, care propunea un preț de 72 de milioane de lei, dintre care se obliga să achite doar jumătate până la semnarea contractului. Agentul economic era fondat în același an, pe 28 februarie 2008, avea un capital social de 5400 de lei, nu avea și nici nu a a avut niciodată activitate, profituri sau angajați. Director şi asociat unic era ucraineanul Taras Osadci, iar sediul firmei se afla inițial pe o adresă inexistentă din Durlești, fiind apoi transferat într-o cameră a Hotelului „Cosmos”, în care nu venea nimeni.

În cadrul licitației din 7 august 2008, „SDY-Invest Grup” a prezentat o scrisoare de la banca „Finbank” din Odesa, care garanta achitarea a 100 de milioane de lei, însă, în aceeaași zi, banca a eliberat o altă scrisoare pentru suma de numai de 36 milioane de lei. În afară de acești bani, noul proprietar nu a mai achitat Moldovei nimic. Ulterior s-a stabilit că dispozițiile de plată ale impozitelor și taxelor de stat suplimentare, prezentate de această firmă, erau false. În plus, „SDY-Invest Grup” nu a plătit creditele la două bănci, deși se obliga să facă acest lucru, conform contractului. La solicitările Agenției Proprietăți Publice de a-și onora obligațiunile, firma nu a trimis niciun răspuns, afimă surse din această instituție.

Se șterg urmele, în timp ce dosarele stau pe loc

Zinaida Grecianîi a dat anterior asigurări presei că nu a încălcat legea prin această tranzacție. La rândul său, Igor Dodon, care se află în arest la domiciliu, nu a răspuns la apelurile Jurnal.md, deși recent s-a victimizat în cadrul unui interviu acordat la el acasă în fața unei televiziuni afiliate în trecut lui Plahotniuc.

Guvernul de la Chișinău se află până astăzi în litigiu cu firma „SDY-Invest Grup” atât în instanțele naționale, cât și în cele din Ucraina. În 2011, Curtea Supremă de Justiție a anulat decizia de privatizare a sanatoriului. Între timp însă, complexul din Odesa a fost înstrăinat de mai multe ori unor companii ucarinene („Makstgrupp”, „Platinum bank”, „Senvilia-invest Ucraina”), cel mai probabil pentru a se șterge urmele, deoarece „SDY-Invest Grup” nu avea dreptul de vânzare până la achitarea integrală a obiectului. Și Procuratura Generală a pornit mai multe dosare penale în privința înstrăinării ilegale a sanatoriului, însă și acestea bat pasul pe loc.

Andronachi a părăsit PD în urma unei hotărâri a Guvernului Chicu

Vladimir Andronachi s-ar fi implicat deschis în această schemă în 2019, când PD risca să piardă puterea în stat. Astfel, pe 20 februarie a acelui an, o ucraineancă, Ludmila Rolmenskaia, despre care se spune că ar fi intermediara fostului deputat PD, ar fi cumărat în Odesa o casă. Iar peste numai șapte zile, pe 27 februarie, mai exact peste trei zile după ce partidul lui Plahotniuc a pierdut puterea în urma alegerilor parlamentare din acel an, când Guvernul Filip vota tot ce-i trăsnea în cap, a fost adoptată, fără expertiza obligatorie a CNA, o hotărâre a Executivului care prevedea trecerea Consulatului din Odesa din domeniul public în domeniul privat al statului și încheierea unui contract de schimb al acestuia cu un alt imobil din același oraș. Schimbul urma să fie făcut anume cu clădirea mult mai ieftină decât cea a Consulatului, cumpărată de Rolmenskaia. Chiar și ex-premierul Filip a recunoscut într-o ediție a emisiunii „Secretele Puterii” că Andronachi era interesat de tranzacția de la Odesa. Și Șeptelici confirmă că fostul parlamentar vizita des consulatul și îi propuneau acest schimb.

jurnal.mdjurnal.md

Dar pe 31 iulie 2020, având în vedere faptul că fostul Guvern PD a evaluat clădirea Consulatului la un preț mult mai mic decât cel real și statul ar fi putut suporta prejudicii enorme în urma schimbului, Exexutivul Chicu a abrogat hotărârea din 27 februarie 2019.

jurnal.mdjurnal.md

Două săptămâni mai târziu, pe 14 august, Andronachi a părăsit PD în urma unor neînțelegeri cu Filip. Ulterior, în urma unui proces civil intentat la cererea Irinei Rolmenskaia, la 23 octombrie 2020, în plină campanie electorală, magistrata Ludmila Holevițcaia de la Judecătoria Chișinău, sediul Râșcani, a anulat Hotărârea Guvernului din 31 iulie. Executivul a atacat această decizie la Curtea de Apel, deși, potrivit surselor noastre, Andronachi ar fi încercat să determine MAEIE și APP să nu depună recurs la această decizie.

Astfel, Dodon și Grecianîii au vândut abuziv unei firme-fantomă edificiul Consulatului de la Odesa. Responsabili de la acea vreme de la MAEIE au confirmat pentru presă că „SDY-Invest Grup” a încercat de mai multe ori să-i alunge de la fața locului și să preia clădirea. Subliniem că același Guvern Grecianîi a înstrăinat hotelul „Codru” la un preț de zece ori mai mic decât cel de piață și alte bunuri ale statului în beneficiul lui Vladimir Plahotniuc și al apropiaților săi.

Avocat ucrainean: „R. Moldova oricum nu va avea parte de acest bun”

Interesul pentru Sanatoriul „Moldova” se observă și din partea oligarhilor ucraineni, mai ales că terenul pe care se află complexul nu aparține și nu a aparținut vreodată R. Moldova, fiind proprietate a autorităților din Odesa. În litigiile interminabile în această privință, sanatoriul este pus sub sechestru, iar țara noastră este reprezentată în instanțele de pe malul Mării Negre de către avocatul ucrainean Egor Moisa. Guvernul de la Chișinău a încheiat și un contract cu acesta, în care onorariul pentru serviciile prestate constituie 5 euro. De fapt, Moisa recunoaște că este plătit de către oligarhul ucrainean Vladimir Prodivus, care l-a rugat să participe în acest litigiu și care achită cheltuielile de judecată de mii de euro. Potrivit presei din Ucraina, Prodivus este o autoritate criminală, iar averea sa ar fi de 100 de milioane de dolari.

Fostul vicepreședinte al Parlamentului, Alexandru Slusari, atrăgea atenția că biroul de avocați al lui Moisa a propus R. Moldova vânzarea nu a sanatoriului „Moldova”, dar a drepturilor litigioase. „Adică voi sunteți în judecată, șansele voastre sunt foarte mici ca să câștigați, dar noi suntem gata să cumpărăm de la voi aceste drepturi litigioase, probabil că la un preț derizoriu, și mai departe noi ne vom ocupa, noi o să ne batem capul de sanatoriul Moldova”, remarca Slusari.

Anul trecut, Jurnal TV discutase cu Egor Moisa, care afirma că sanatoriul era controlat de către compania „Makstgrupp”, condusă prin off-shore de Valentin Vasciuc, un alt oligarh ucrainean. Avocatul își dădea cu părerea că R. Moldova oricum nu va avea parte de acest bun, așa că ar fi mai bine să ajungă sub controlul lui Providus. Jurnal TV mai relatase că, în anii 2018-2019, Moisa ar fi avut numeroase întâlniri cu Andronachi, inclusiv în clădirea Consulatului din Odesa, fapt confirmat și de către avocatul din Odesa.

Noutăţile partenerilor

comentarii: