image
Sursa foto: Profimedia

Ce este sistemul de protecție Halo, care a salvat două vieți în aceeași zi

Două accidente grave au avut loc duminică pe circuitul de la Silverstone, în cadrul Marelui Premiu al Marii Britanii.

La Formula 1, Zhou Guanyu (23 de ani, Alfa Romeo) s-a ales cu monopostul făcut praf după un carambol în primul viraj.

La Formula 2 Dennis Hauger (19 ani, Prema Racing) s-a trezit cu monopostul lui Roy Nissany (27 de ani, DAMS) deasupra capului său.

Halo, sistemul de protecţie al cockpitului, o bară de oţel în formă de Y care protejează capul pilotului, a fost introdus în sezonul 2018, fără însă a primi acordul majorităţii echipelor şi a piloţilor.

Începând din 2018, toate monoposturile din toate seriile Formula, de la Formula 1 la Formula E, sunt prevăzute sistemul Halo.

Printre cei care au criticat, de-a lungul timpului, dispozitivul de siguranță Halo s-au numărat Lewis Hamilton și Max Verstappen. Septuplul campion mondial a fost salvat de acest dispozitiv anul trecut, la Monza, când mașina lui Max Verstappen a aterizat deasupra monopostului Mercedes, iar una dintre roți a fost blocată de Halo.

Unii dintre piloți s-au plâns de faptul că bara din față a dispozitivului Halo le obturează vederea. Decizia FIA s-a dovedit a fi, însă, extrem de inspirată.

Carlos Sainz Jr. (27 de ani, Ferrari), pilotul care a câștigat cursa de Formula 1 și a văzut cu proprii ochi teribilul accident al lui Guanyu, i-a lăudat pe cei de la Federația Internațională de Automobilism.

Spaniolul este de părere că, dacă n-ar fi existat sistemul de protecție Halo (n.r. bara de protecție metalică), introdus în 2018, Guanyu și Hauger și-ar fi pierdut viața.

"Uneori îi criticăm pe cei de la FIA, dar trebuie să le dăm credit pentru cât de mult ne-au ajutat. Probabil că au salvat două vieți. Trebuie să îi apreciem pentru efortul grozav depus pentru siguranța noastră.

Când am văzut accidentul lui Guanyu, am fost complet șocat. A fost incredibil. Faptul că a scăpat cu viață... e o nebunie! Mi se pare incredibil să poți scăpa cu viață din așa ceva", a declarat Sainz, conform Sky Sports.

Zhou Guanyu a fost pilotul care s-a aflat în el mai mare pericol după incidentul de la startul cursei de la Silverstone.

Colegii săi au aflat de la boxe că starea lui este una una și a suferit răni grave, iar acum, după finalul cursei, asiaticul a venit și el cu un mesaj pentru fani.

"Sunt în regulă, toate bune. Halo m-a salvat astăzi. Vă mulțumesc tuturor pentru mesajele frumoase", a scris Zhou Guanyu pe Twitter.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: