image
Sursa foto: presedinte.md

Avocat: „Erdogan i-a mulțumit lui Dodon, nu lui Vasile Botnari pentru extrădarea profesorilor turci”

Avocatul Ștefan Gligor consideră că nu doar Vasile Botnari trebuie să răspundă în cazul expulzării profesorilor turci și că acesta nu poate să-și asume, spre exemplu, falsul în acte al șefei BMA, Olga Poalelungi.

„Reținerea profesorilor turci a avut loc pe data de 6 septembrie 2018. Atunci, fiind contactată de presă, șefa BMA, Olga Poalelungi, a declarat că acțiunile respective nu au nicio conexiune cu instituția pe care o conduce și că BMA nu este implicat în acea operațiune, că nu cunoaște nimic despre aceasta. Pe data de 11 septembrie a apărut o decizie a BMA cu privire la declararea unui cetățean turc ca persoană indezirabilă, acest act fiind antedatat cu data de 5 septembrie. Ori pe data de 6 septembrie Poalelungi spunea că nu știe nimic și că nu este implicată. E vorba de un fals în acte, un document întocmit post-factum de o șefă a unei instituții. Am rămas surprins că Olga Poalelungi a fost scoasă de sub urmărire penală, pe motiv că Botnari și-a asumat toată vina. Fostul director SIS însă nu poate să-și asume fapta șefei BMA. BMA este subordonat MAI. Botnari, juridic vorbind, nu poate să-și asume fapta ei”, a declarat Ștefan Gligor în cadrul emisiunii „Secretele Puterii”, de la Jurnal TV.

Juristul mai crede că și responsabilii de la Serviciul poliției de frontieră ar trebui să ofere explicații în baza la ce acte au permis să fie expulzate aceste persoane. „Angajatul SIS trebuia să prezinte un document în baza căruia acești cetățeni au fost scoși de pe teritoriul RM. Acest document nu există. Doar BMA putea să-l emită. În aceste condiții, ofițerii de la frontieră nu trebuiau să le permită să fie expulzați. Am multe întrebări. PG trebuie să dea explicații”, a mai spus Gligor.

Avocatul consideră că în spatele acestor acțiuni se întrevăd încă două persoane implicate, Vladimir Plahotniuc, care avea aranjamentele sale cu Turcia, și Igor Dodon, deoarece președintele Turciei, Recep Tayyp Erdogan, i-a mulțumit lui Igor Dodon, nu lui Vasile Botnari pentru extrădarea profesorilor turci.

Amintim că fostul șef al Serviciului de Informații și Securitate, Vasile Botnari, urmează a fi judecat pentru abuz în serviciu în dosarul expulzării profesorilor turci de la liceele „Orizont” în toamna anului 2018. Între timp, foștii adjuncți ai lui Botnari și directorul Biroului Migrație și Azil au fost scoși de sub urmărire penală, iar șefa BMA a și fost restabilită în funcție. Acest fapt a scandalizat opinia publică. Mai multe voci de la Chișinău, politicieni, avocați, juriști, susțin că nu doar Botnari, ci și alte persoane implicate în acest caz ar trebui să poarte răspundere pentru expulzarea profesorilor turci.

„Chiar daca s-a stabilit că acțiunile foștilor directori adjuncți ai SIS conțin elemente de infracțiune de care au fost învinuiți, s-a constatat că aceștia au executat ordinele și dispozițiile șefului SIS neștiind că sunt ilegale, deoarece directorul SIS de fiecare dată le spunea că toate acțiunile sunt efectuate în cadrul legal și că ulterior nu vor fi probleme”, a declarat ieri, în cadrul unei conferințe de presă, procurorul general Alexandr Stoianoglo.

De cealaltă parte, fostul director SIS, Vasile Botnari, susține că a acționat conform regulamentului și că a respectat cadrul legal atunci când a coordonat acțiunea de expulzare a profesorilor turci. Solicitat de Jurnal TV să explice de ce au fost expulzați profesorii turci, ce pericol prezentau aceștia, Botnari a declarat că va face dezvăluiri în acest sens peste 50 de ani, când informația în baza căreia a acționat va fi desecretizată. „În momentul în care au fost declarate indezirabile, persoanele au avut 24 de ore și au trebuit să părăsească teritoriul RM și în acest sens am respectat cadrul perfect legal”, a spus Botnari.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: