image
Sursa foto: captură video Jurnal.md

Deputat, despre legea privind suplinirea funcțiilor vacante la CSM: „Au nevoie de judecători servili pentru că au dosare”

După ce Guvernul Chicu a avizat pozitiv proiectul de lege pentru modificarea Legii cu privire la Consiliul Superior al Magistratuirii, care presupune ca membrii supleanţi aleşi anterior de Adunarea Generală a Judecătorilor vor suplini funcţiile vacante de membru al CSM, deputatul PAS, Vladimir Bolea, califică decizia drept una politică și spune că „cei de la conducere au nevoie ca să aibă niște judecător servili, pentru că au dosare”.

Deputatul socialist Vasile Bolea a înregistrat în Parlament o inițiativă legislativă prin care propune modificarea legii cu privire la Consiliul Superior al Magistraturii, astfel încât funcțiile vacante de membru al CSM să poată fi ocupate de supleanți aleși anterior de Adunarea Generală a Judecătorilor, iar ulterior aceasta a fost avizată pozitiv de Guvern.

Sunt pertubări totale în sistemul nostru judecătoresc. Se implică iarăși politic în reforma CSM-ului, lucru care este inadmisibil. Noi știm cum au fost numiți ultimii patru membri ai CSM. Comisia de la Veneția a recomandat Republicii Moldova ca în reforma sistemului judecătoresc să participe toată societatea, astfel ca deciziile ce țin de judecători să nu fie strict politice. Acum ei au nevoie ca să aibă niște judecătoru servili, pentru că au dosare. Acesta este motivul nr.1 a formării majorităților în Parlamentul Republicii Moldova, în Guvern. Vreau foarte mult ca gestul CC să fie urmat de curând de procurorul general care să ne spună unde este miliardul”, a declarat deputatul PAS Vitalie Bolea în cadrul emisunii „Cabinetul din Umbră” de la Jurnal TV.

Amintim că anterior și ex-ministrul Justiției, Olesea Stamate„ s-a pronunțat pe acest subiect și a declarat că modificarea legii este încă o încercare a socialiștilor de a asigura controlul asupra justiției.

Pe de o parte - speră să mai adauge un membru (de-al lor) din lista supleanților. Pe de altă parte, ei știu că oricum nu le vor ajunge voturi pentru chestiuni ce țin de cariera judecătorilor (acum legea prevede majoritatea membrilor CSM), și vor să modifice modalitatea de adoptare a deciziilor. Asta este în accepțiunea socialiștilor ”scurta” reforma a justiției. Controlul politic total, oriunde se poate”, a scris Stamate într-o postare pe facebook.

Noutăţile partenerilor

comentarii: