image
Sursa foto: parlament.md

Recean, în Parlament, către deputații BCS: „Unde ați dus țara prin toate guvernările voastre? Ați prădat-o continuu” // LIVE

Prim-ministrul Dorin Recean, împreună cu echipa sa din Guvern, prezintă un raport detaliat la Parlament. Se întâmplă după ce Blocul Comuniștilor și Socialiștilor a înaintat moțiune de cenzură împotriva Guvernului Recean.

Premierul califică moțiunea de cenzură a BCS drept o necesitate de show electoral.

„Guvernul se află azi în Parlament pentru că deputații comuniști și socialiști nu sunt de acord cu măsurile de recuperare, cu majorările de salarizare și cu proiectele pe care le implementăm noi în toată țara în drumuri, agricultură și dezvoltarea satelor. Nu știu dacă este o moțiune de cenzură, mai degrabă cred că este o necesitate de show electoral. 

Opoziția tace despre motivele crizei. Vă prefaceți că războiul nu există, că n-are nicio importanță sau vreo influență. Am observat că în moțiunea depusă lipsesc cu desăvârșire 2 referințe, care permanent sunt invocate de cetățeni - este vorba despre războiul Rusiei împotriva Ucrainei și foarte important, lipsa justiției, corupția. Voi nu aveți nicio problemă cu războiul și nicio problemă cu injustiția. Presupun că asta vă convine - și lipsa justiției, și războiul. 

Anume voi ați condus Moldova zeci de ani pe timpul tuturor culorilor, și pe timpul lui Voronin, și pe timpul lui Plahotniuc, Dodon. Unde ați dus țara prin toate guvernările voastre? Ați prădat-o continuu și acum vorbiți despre lipsă de viziune? V-ați gândit în 30 de ani la alternative energetice? Ați căutat resurse financiare pentru a oferi un asemenea sprijin cetățenilor? Ba din contra, erați pe cale să puneți pe umerii cetățenilor noștri miliarde, miliarde de datorii față de Gazprom printr-un contract de împrumut care trebuia să pară ajutor al Rusiei pentru cetățenii Moldovei. Vă amintiți de acea epopee, da?

Ce ați făcut pentru ca producătorii autohtoni să aibă acces la o piață mai mare, mai prosperă, cum este cea europeană - unde sunt 500 de milioane de oameni prosperi și 500 de milioane de oameni care respectă cetățenii Republicii Moldova? Ce ați făcut pentru asta? 

Niciodată de la independență încoace, Moldova nu a fost pregătită pentru sezonul de încălzire cu rezerve de gaz până în primăvară. Stăteam la cheremul Kremlinului - o să ne dea sau nu gaz. Este prima dată în istorie când am putut cumpăra gaz și avea rezerve la preț mai bun decât ne propune Gazprom. Avem avem libertatea să cumpărăm gaz unde este cel mai ieftin. Securitatea energetică a Moldovei este asigurată.

Vorbiți în moțiune despre măsurile de susținere economică și socială. Niciodată în istoria țării nu a existat așa sprijin mare, precum cele aproximativ 4 miliarde de lei acordate pentru compensații în facturi. Sunt fără precedent sumele pe care le alocăm pentru dezvoltarea satelor noastre. Prin Programele „Satul european” și „Satul european expres”, peste jumătate din localitățile din Moldova au implementat proiecte mari la nivel local pentru a aduce condiții de viață europene în satele și orășelele noastre.

Vorbim despre sate concrete, tinerii, copiii noștri. Spre exemplu, grădinița din Bălceana, pe care am vizitat-o recent, de când a fost construită din 1987 nu a fost niciodată reparată. Acum, în sfârșit, a fost reparat acoperișul care curgea, cumpărat mobilier și s-au îmbunătățit condițiile în care se educă copiii noștri”, a declarat Dorin Recean de la tribuna Parlamentului.

Amintim că, pe 5 octombrie, Blocul Comuniștilor și Socialiștilor a înaintat moțiune de cenzură împotriva Guvernului condus de Dorin Recean. Opoziția se declară nemulțumită de faptul că Republica Moldova este guvernată deja de doi ani în regim de urgență.

Precizăm că, potrivit Regulamentului Parlamentului, moţiunea de cenzură poate fi înaintată de cel puţin 26 de deputaţi, iar pentru a demite Guvernul sunt necesare minimum 51 de voturi.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: