image
Sursa foto: știri.md

Unde vă puteți lua rămas bun de la Nicolae Dabija; Sicriul va fi depus duminică la Catedrala „Sfânta Teodora de la Sihla”

Sicriul regretatului scriitor Nicolae Dabija va fi depus duminică seara, la ora 17:00, la Catedrala „Sfânta Teodora de la Sihla”, iar funeraliile vor avea loc luni, 15 martie. Anunțul a fost făcut de parohul Catedralei „Sfânta Teodora de la Sihla”, Ioan Ciuntu.

Sicriul regretatului scriitor Nicolae Dabija, personalitate marcantă a literaturii române și o voce puternică care a avut un rol important în lupta de renaștere națională din Republica Moldova, va fi adus duminică seara, la orele 17:00, la Catedrala română „Sfânta Teodora de la Sihla”, de pe str. Pușchin 20.

Luni, la orele 10:30 va avea loc slujba Prohodului, iar la 11:30 cortegiul funerar va porni spre Cimitirul Central din Chișinău.

Scriitorul Nicolae Dabija, în vârstă de 72 de ani, a decedat în urma complicațiilor provocate de virusul Covid-19.

Scriitorul a fost internat la Institutul de Medicină Urgentă din Chișinău acum câteva zile, însă medicii n-au reușit să-i salveze viața.

„ Literatura română și spațiul românesc suferă o grea pierdere prin decesul marelui scriitor Nicolae Dabija, cel care a ales ca armă penița și cuvântul în lupta pentru restabilirea adevărului istoric”, au menționat în mesajul de condoleanțe trasmis familiei, reprezentanții Ambasadei României la Chișinău.

„Eseistica lui Nicolae Dabija a avut un impact major în recuperarea unor autori mai puțin cunoscuți, dar extrem de valoroși pentru literatura română. Plecarea sa dintre noi e o pierdere irecuperabilă pentru cultură, atât la nivel național, cât și internațional”, se arată și în necrologul Uniunii Scriitorilor din Moldova.

Nicolae Dabija s-a născut la15 iulie 1948, în satul Codreni, Cimișlia. A fost un scriitor, istoric literar, membru de onoare al Academiei Române din 2003 și membru corespondent al Academiei de Științe a Moldovei (2012).

În calitate de redactor șef al săptămânalului „Literatura și Arta” editat de Uniunea Scriitorilor din Republica Moldova, a avut un rol important în lupta de renaștere națională din Republica Moldova de la sfârșitul anilor '80. În perioada de glorie, săptămânalul „Literatura și Arta” depășea tirajul de 260.000 de exemplare.

A fost distins cu numeroase premii, printre care „Opera Omnia” al USM. Este laureat al Ordinului Steaua României cu gradul de Comandor(2000) „pentru remarcabila sa operă poetică şi implicarea sa în redeşteptarea spiritualităţii româneşti”.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: