image
Sursa foto: partidulșor.md

VIDEO: Deputat PAS, despre ultimul scrutin din UTA Găgăuzia: „Corupția electorală a atins un nivel nemaiîntâlnit”

Campaniile electorale din UTA Găgăuzia mereu au avut loc cu abateri, dar ultimul scrutin s-a desfășurat cu abateri fără precedent. O declarație în acest sens a fost făcută de deputatul Dan Perciun în cadrul emisiunii Cabinetul din umbră de la Jurnal TV.

„Din informațiile pe care le deținem și din informațiile pe care ni le-au oferit colegii din opoziția parlamentară, nivelul la care a avut loc corupția electorală în UTA Găgăuzia este nemaiîntâlnit. S-au documentat anumite lucruri, ele sunt parte a unui dosar penal, de finanțare ilegală a partiduui „Șor”. În scurt timp Procuratura Anticorupție va încheia documentarea dosarului și îl va transmite în instanță. Am văzut cu toții ridicarea acelor sume de bani, sperăm că au fost acumulate suficiente probe și că instanța se va pronunța pe marginea acestui caz”, a spus Dan Perciun.

Reprezentantul partidului Civic, Iurie Muntean a regretat că partidul de guvernare nici măcar nu a încercat să înainteze un candidat la funcția de bașcan. El a reiterat că partidul „Șor” este o grupare criminală care a contribuit la degradarea procesul electoral transformându-l într-o absurditate. Dar într-o vizită în teritoriu și ulterior, la alegeri, a observat că mulți oameni au susținut PAS și pe președinta Maia Sandu.

„Electoratul găgăuz nu este un electorat pierdut pentru partidul PAS, dar atitudinea aceasta elitistă, precum că oamenii de acolo nu sunt în stare să înțeleagă ceva, nu mi se pare corectă. Mii de alegători din Găgăuzia au votat-o pe Maia Sandu în 2020, iar în 2021 au votat PAS. Partidul de guvernământ trebuia măcar să încerce să vină cu un candidat”, a spus Muntean.

Întrebat de ce nu li s-a dat o alternativă oamenilor de acolo, prin înaintarea unui candidat, Dan Perciun a menționat că acesta nu ar fi avut nicio șansă să fie ales.

„Să nu ne amăgim există o opțiune geo-politică clar pronunțată în UTA Găgăuzia, o elită și anumite clanuri locale care au monopolizat puterea politică. Orice candidat cu o orientare moderat pro-europeană, neconectat la clanurile locale și interesele de grup nu ar fi avut, evident, nicio șansă”, a spus deputatul

În context, el a mai adăugat că problema instituțională este că modificările care au fost operate la Codul Electoral care ar fi permis CEC să intervină în procesul electoral din autonomie vor intra în vigoare abia de la 1 ianuarie 2024. „Cred că aici a fost o scăpare atunci când s-a întârziat cu oferirea acestor atribuții CEC”, a conchis Dan Perciun.

Emisiunea „Cabinetul din umbră” poate fi urmărită integral mai jos.

Noutăţile partenerilor

comentarii: