image
Sursa foto: TASS

Finlanda închide alte trei puncte de trecere a frontierei cu Rusia; Va mai rămâne deschis unul singur

Finlanda închide alte trei puncte de trecere a frontierei cu Rusia. Astfel, dintre cele opt puncte de trecere, va mai rămâne deschis unul singur. Măsura, pe fondul acuzațiilor că Moscova permite persoanelor fără acte să treacă granița.

Măsura, care a fost anunțată de prim-ministrul Finlandei, va intra în vigoare de vineri și are drept scop oprirea fluxului de solicitanți de azil care vin în țara nordică din Rusia. Reprezentanții de la Helsinki spun că rușii permit unui număr foarte mare de persoane, care nu au documente de călătorie valabile, să treacă frontiera, scrie Biziday.

Deși Kremlinul neagă constat aceste acuzații, autoritățile finlandeze spun că, de la începutul lunii, peste șase sute de persoane fără documente de călătorie valabile au sosit în țară. În acest context, Helsinki a decis să aplice o serie de măsuri și, inițial, a închis patru puncte de trecere a frontierei.

Solicitanții de azil provin dintr-o gamă din Yemen, Afganistan, Kenya, Maroc, Pakistan, Somalia și Siria, potrivit autorităților. Situația este atât de gravă încât președintele Finlandei a cerut luni ajutorul UE pentru a opri fluxul de persoane fără pașaport care pătrund în spațiul Schengen.

Practica nu este însă nouă. În 2021, Polonia, Lituania și Letonia au acuzat Belarus, stat apropiat de Moscova, că a creat în mod artificial o criză a imigranților la granițele lor prin aducerea unui număr mare de oameni din Orientul Mijlociu și Africa, pe care i-au încurajat să treacă granița. Reprezentanții de la Minsk au negat constant aceste acuzații.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: