image
Sursa foto: jurnal.md

Moţiune împotriva politicii externe a RM, depusă în Parlament

Diplomația moldovenească este ostatica unor procese politice regretabile, care duc la izolarea RM pe plan bilateral, regional, european și internațional. Despre aceasta se spune într-o moțiune împotriva politicii externe, depuse de Blocul ACUM Platforma DA și PAS la Parlament.

Deputatul PPDA Dinu Plângău, care a prezentat moțiunea în ședința în plen a Parlamentului, a cerut formalizarea și prezentarea unei poziții oficiale clare și ferme a Guvernului Republicii Moldova cu privire la războiul de la Nistru din anul 1992, intensificarea și dinamizarea discuțiilor în cadrul formatului 5+2, prin prezentarea unei poziții clare și a unui plan de acțiuni coerent și concret cu privire la retragerea completă și necondiționată a trupelor militare ruse, precum și retragerea munițiilor, armelor și echipamentului militar de pe teritoriul Republicii Moldova.

„Din păcate, diplomația moldovenească este ostatica acestor procese politice regretabile, care conduc la izolarea țării noastre pe plan bilateral, regional, european și internațional. Politica externă este utilizată ca instrument ideologizat de compromitere a obiectivelor noastre strategice și de revenire în spațiul valoric și democratic al Uniunii Europene. Toate aceste derapaje politice regretabile au loc întrucât politica externă este la cheremul unor actori politici, printre care și Președintele Republicii Moldova, care nu reprezintă interesele naționale ale Republicii Moldova, ci ale Federației Ruse”, a punctat deputatul.

Blocul ACUM a mai înaintat o moţiune împotriva ministrului de Externe, Aureliu Ciocoi, la mijlocul lunii februarie, însă chestiunea nu a ajuns până la ședința plenară, deoarece a fost respinsă de biroul permanent prin voturile socialiștilor și democraților.

Noutăţile partenerilor

comentarii: