image
Sursa foto: Getty Images

Zece mii de pui de pinguini imperiali au murit în decembrie în Antarctica din cauza schimbărilor climatice

Imaginile din satelit arată că aproximativ zece mii de pui de pinguini imperiali au murit în decembrie în Antarctica. Din cauza schimbărilor climatice, gheața s-a topit și s-a rupt înainte ca aceștia să-și dezvolte penele rezistente la apă, necesare pentru a putea înota.

Potrivit cercetătorilor britanici, diminuarea gheții a provocat un dezastru pentru specia de pinguini imperiali. Cel mai probabil, puii s-au înecat sau au murit înghețați, într-o regiune a Antarcticii unde a existat o pierdere totală a gheții în 2022. Oamenii de știință estimează că peste 90% dintre coloniile de pinguini imperiali vor fi aproape dispărute până la sfârșitul secolului, pe baza actualelor tendințe de încălzire ale planetei, scrie Biziday.

pp

Într-un studiu publicat în revista științifică Nature, cercetătorii de la British Antarctic Survey au explicat că este foarte probabil ca patru dintre cele cinci colonii din centrul și estul Mării Bellingshausen să fi rămas complet fără pui vii. Oamenii de știință au examinat imagini din satelit care au arătat pierderea gheții marine la locurile de reproducere, cu mult înainte ca puii să fi dezvoltat pene impermeabile.

Pinguinii imperiali sunt dependenți de gheața de mare ferm atașată de țărm pentru cea mai mare parte a anului, din aprilie până în ianuarie. Odată ce ajung la locul de reproducere ales, pinguinii depun ouă în iarna arctică, din mai până în iunie. Ouăle eclozează după 65 de zile, iar puii ies din ou între decembrie și ianuarie.

La începutul lunii decembrie 2022, întinderea gheții marine a Antarcticii a egalat nivelul minim istoric anterior stabilit în 2021. Cea mai amplă pierdere a fost observată în regiunea centrală și de est a Mării Bellingshausen, la vest de Peninsula Antarctică, unde a existat un procent de 100% pierderea gheții marine în noiembrie 2022.

Autorul principal al studiului, Peter Fretwell, a transmis că “Pierderea gheții marine în această regiune în timpul verii antarctice a făcut foarte puțin probabil ca puii să supraviețuiască. Știm că pinguinii imperiali sunt extrem de vulnerabili într-un climat care se încălzește, iar dovezile științifice actuale sugerează că astfel de evenimentele extreme de pierdere a gheții marine vor deveni mai frecvente și mai răspândite“.

Între 2018 și 2022, 30% din cele 62 de colonii cunoscute de pinguini imperiali din Antarctica au fost afectate de pierderea parțială sau totală a gheții marine. Această specie tinde să se mute în locuri mai stabile în anul următor, după ce observă reducerea gheții, dar, cu toate acestea, oamenii de știință consideră că această strategie nu va funcționa dacă habitatul de gheață din întreaga regiune este afectat.

În mod neobișnuit pentru o specie de vertebrate, schimbările climatice sunt considerate singurul factor major care influențează diminuarea populației pe termen lung a acestei specii, întrucât nu a fost niciodată supusă vânătorii pe scară largă, pierderii habitatului sau pescuitului excesiv, în epoca modernă. Potrivit tendințelor actuale, dacă ratele actuale de încălzire persistă, peste 90% din colonii vor fi aproape dispărute până la sfârșitul acestui secol.

În ultimii șapte ani, gheața din jurul Antarcticii a scăzut semnificativ. Până la sfârșitul lunii decembrie 2022, nivelul gheții marine a fost la cel mai scăzut nivel din ultimii 45 de ani. În Marea Bellingshausen, casa coloniilor de pinguini din acest studiu, în august 2023, întinderea gheții era cu 2,2 milioane km pătrați mai mică decât media 1981-2022 (17,9 milioane km pătrați), depășind semnificativ minimul record de iarnă din 20 august 2022, când a fost de 17,1. milioane km pătrați. Zona lipsă este mai mare decât dimensiunea Groenlandei, sau de aproximativ zece ori mai mare decât dimensiunea Regatului Unit.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: