image
Sursa foto: news.sky.com

Expert WatchDog, despre ce poate învăța Moldova din politica de apărare a Suediei și Finlandei

Traiectoria țărilor nordice de la neutralitate la alianță militară reprezintă o resursa valoroasă de lecții și bune practici, consideră experta asociată WatchDog.MD în economie politică, relații internaționale, politică și alegeri, Mihaela Sirițanu. În contextul dezbaterilor din spațiul public pe subiectul neutralității, experta arată într-o analiză ce poate învăța Moldova din politica de apărare a Suediei și Finlandei.

1. De la independență, Republica Moldova a trecut, de facto, printr-un proces de “filandizare” conform căruia Rusia a impus Moldovei neutralitatea având ca scop desființarea armatei naționale, prelungirea staționarii trupelor ruse pe teritoriul Moldovei și menținerea țării sub influență rusă, eliminând posibilitatea Chișinăului de a beneficia de securitate din partea altor state sau alianțe politico-militare. Asta poate fi demonstrat atât prin controlul sferei politice din Moldova care a subfinanțat si neglijat capacitățile de apărare ale țării, cât și prin pedepsirea Moldovei prin embargo-uri sau scumpiri de gaz, de fiecare dată când aceasta a urmărit dezvoltarea relațiilor economice și politice cu Uniunea Europeană.

2. Neutralitatea Moldovei poate fi menținută doar prin descurajarea unor potențiale agresiuni militare din partea altor țări. Faptul că Republica Moldova are statut neutru din punct de vedere constituțional nu va descuraja nici o țară de pe glob din a ataca. Descurajarea atacurilor armate poate fi făcută doar prin investiții substanțiale în apărare pentru a putea antrena armata, achiziționa armament și tehnologii de apărare de ultimă generație. În 2023, bugetul Moldovei pentru apărare a fost crescut cu 68% față de anul 2022, cu toate acestea el constituie doar 1.697 milioane lei, reprezentând 0,55% din PIB-ul țării. În comparație, bugetul Suediei și Finlandei este în proporție de 1.5% din PIB reprezentând 8 și 6 miliarde de dolari respectiv, având ca obiectiv creșterea la o proporție de 2% până în 2026.

3. Neutralitatea nu poate exista atâta timp cat pe teritoriul Moldovei este prezentă o armată străină. Neutralitatea constituțională a Moldovei este cel puțin bizară: declarată unilateral și nerecunoscută la nivel internațional – în mod special de Rusia. Fără garanții internaționale, de la începutul războiului, Ucraina a devenit de facto, singura garanție de apărare a Moldovei. Neavând putere de negociere în rezolvarea conflictului transnistrean, Moldova rămâne în continuare extrem de vulnerabilă la presiuni din partea Rusiei, iar o schimbare a regimului de la Chișinău în unul pro-rus va forța Moldova la concesiuni similare cu cele la care a fost supusă Suedia, precum folosirea aeroportului Chișinău pentru transportarea muniției, începerea unui nou front de luptă vestic cu Ucraina, și trimiterea soldaților ”voluntari” la lupta – izolând astfel Moldova pe plan internațional și transformând-o într-un nou Belarus.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: