image
Sursa foto: Agence France-Presse

Orașul ucrainean Avdiivka, tocătorul armatei ruse // VIDEO

Rușii au pierdut aici 25 de mii de soldați în ultimele două luni și au înaintat mai puțin de doi kilometri. Vorbim despre orașul ucrainean Avdiivka din regiunea Donețk, care a devenit noua țintă a Moscovei după cucerirea orașului Bahmut în urmă cu mai bine de jumătate de an. Un purtător de cuvânt al armatei ucrainene a declarat că, din luna octombrie, militarii ruși au reușit să avanseze între 1,5 și doi kilometri în anumite zone ale frontului din Avdiivka, dar au înregistrat pierderi uriașe.

„Aceasta este Avdiivka”. Este titlul unui clip video publicat de armata ucraineană, care scrie că în 2022 Rusia plănuia să cucerească orașul și întregul Donbas în doar 10-14 zile. În schimb, atacurile recente au dus la o creștere cu 90% a numărului victimelor în rândurile armatei ruse.

Purtătorul de cuvânt al armatei ucrainene din direcția Tavria, Oleksandr Ștupun, a declarat pentru Kyiv Independent că aproape 25 de mii de militari ruși au fost uciși sau răniți în ultimele două luni în încercarea disperată de captura sau înconjura orașul Avdiivka. Localitatea, puternic fortificată de forțele ucrainene, se află la doar 22 de kilometri de orașul Donețk, aflat sub controlul trupelor ruse. „Dacă luăm în considerare data de 10 octombrie, când inamicul a început să fie mai activ, în unele zone a reușit să avanseze între un kilometru jumătate și doi kilometri, dar i-a costat scump”, a spus Oleksandr Ștupun. Potrivit lui, timp de două luni, inamicul a pierdut pe frontul din Avdiivka în jur de 200 de tancuri și peste 400 de vehicule blindate.

Ucraina se confruntă însă în prezent cu atacuri rusești pe mai multe direcții ale frontului, din regiunea Harkov, în nord-este, până în regiunea Zaporojie din sud. În căutarea de noi forțe, ministrul Apărării de la Kiev, Rustem Umerov, intenționează să-i cheme acasă anul viitor pe bărbaţii ucraineni care locuiesc în străinătate. Bărbaţilor cu vârste cuprinse între 25 şi 60 de ani din Germania şi altele ţări europene, care sunt apţi pentru serviciul militar, urmează să le fie solicitat să se prezinte la centrele de recrutare ale forţelor armate, a spus Umerov. Ministrul ucrainean a ţinut să fie explicit că vor exista sancţiuni dacă cineva nu va da curs cererii, dar încă n-a fost luată o decizie privind modul în care vor fi sancționați cei care refuză să vină. De notat că armata ucraineană ar dori să mobilizeze încă 450.000 până la 500.000 de soldaţi pentru a putea face faţă invaziei ruse.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: