image
Sursa foto: asia.nikkei.com

Execuţie în masă la ordinul lui Kim Jong-un: Motivul pentru care Coreea de Nord ar fi asasinat cinci înalţi oficiali

Coreea de Nord ar fi executat 5 oficiali care s-au ocupat de organizarea summit-ului dintre Donald Trump şi Kim Jong-un din Vietnam, întâlnirea de la sfârşitul lunii februarie fiind considerată un eşec, scrie Mediafax.

Informaţia a fost dată de cotidianul sud-coreean Chosun Ilbo şi a fost preluată de The Guardian. Printre cei executaţi s-ar număra înaltul delegat Kim Hyok-chol şi alţi patru oficiali din cadrul ministerului de Externe de la Phenian, care au lucrat pentru desfăşurarea discuţiilor nucleare de la Hanoi dintre Kim şi Trump.

Printre cei care ar fi primit pedepse grele, precum munca forţată într-un lagăr de concentrare, se numără şi oficialul Kim Yong-chol, care s-a ocupat de discuţiile cu secretarul de stat american Mike Pompeo, dar şi traducătorul Shin Hye-yong.

De sora dictatorului, Kim Yo-jong, nu se mai ştie nimic încă din timpul summitului de la Hanoi, din 28 februarie.

Coreea de Nord nu a confirmat sau negat afirmaţiile ziarului sud-coreean. Nici guvernul de la Seul nu a putut să verifice informaţia.

Toate pedepsele ar fi fost ordonate chiar de Kim Jong-un, potrivit sursei citate.

Kim a mai ordonat câteva execuţii de când a devenit liderul absolut al ţării asiatice, în 2011. El i-a pedepsit, în 2016, pe Ri Yong-jin (oficial în cadrul ministerului Educaţiei) pentru că a adormit la o întâlnire a sa. Cu un an mai devreme, Hyon Yong-chol, un fost şef în cadrul ministerului Apărării, a fost executat cu o armă anti-aeriană pentru că ”nu a avut respect”, aţipind în timpul unui exerciţiu militar.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: