image
Sursa foto: jurnal.md

Ce arată cel mai recent sondaj de opinie prezentat la Chișinău

65% din populație consideră că lucrurile în R. Moldova merg într-o direcție greșită și doar 25,5% consideră că lucrurile merg în direcția bună. Cel puțin așa arată rezultatele sondajului realizat de Compania Date Inteligente SRL (iData), dat astăzi publicității.

La întrebarea cum apreciază nivelul de trai în comparație cu cel pe care l-au avut acum cinci ani, 29,7% au spus că trăiesc mai rău, 6,3% - mult mai rău, iar 33, 7 % că au același nivel de trai. Doar 2,2% au spus că duc un trai mult mai bun și 26% - că ar trăi mai bine.

Printre principalele probleme enumerate de cetățeni sunt lipsa locurilor de muncă și veniturile modeste.

La întrebarea care sunt principalele probleme cu care se confruntă și care trebuie soluționate de autorități, 56,7% au răspuns că trebuie rezolvată problema lipsei locurilor de muncă, 45,1% au reclamat fenomenul corupției, iar 45,1% - prețurile extrem de majorate.

Ei mai așteaptă de la actuala guvernare o majorare a veniturilor populației (44,9%), un nivel mai calitativ de asigurare medicală (27,7%), doresc drumuri mai bune, reducerea criminalității și întoarcerea miliardelor furate.

La capitolul politică, întrebați în ce politician din RM au cea mai mare încredere, 25,2% din participanții la sondaj au votat pentru Igor Dodon, iar 19,3%, pentru Maia Sandu.

La întrebarea ce candidat ar vota la scrutinul prezidențial, planificat să aibă loc în acest an, 27% au răspuns că l-ar vota pe Igor Dodon, 15,2% - pe Maia Sandu, iar 4,7% au spus că l-ar vota pe Andrei Năstase. Ilan Șor ar fi votat de 3%, Renato Usatâi – 2,2%, iar Pavel Filip – de 1,4%.

Dacă Igor Dodon și Maia Sandu s-ar duela în turul doi al unui eventual scrutin prezidențial, Igor Dodon ar fi votat de 43,6%, iar Maia Sandu – de 33,4%. Numărul indecișilor care ar putea înclina balanța într-o direcție ori alta e de 23%.

Într-un eventual duel cu Andrei Năstase în turul doi, Igor Dodon ar obține 46,7%, iar Năstase - 26%, mai arată datele sondajului.

Acesta a fost realizat în luna ianuarie, pe un eşantion de 1013 persoane din 231 localități şi are o marjă de eroare de 2,8%.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: