image
Sursa foto: Profimedia

Peste 1 milion de lei încasați și 13 mii de kg de lingouri din aluminiu confiscate, într-un dosar de contrabandă

Un bărbat în vârstă de 55 de ani de origine turcă și o societate cu răspundere limitată au fost condamnați pentru comiterea infracțiunii de contrabandă, informează Procuratura Generală. Oamenii legii au confiscat peste 1 milion de lei și peste 13 000 de kg de lingouri de aluminiu. Acuzații nu și-au recunoscut vina.

Bărbatul a fost condamnat la închisoare pe termen de 4 ani cu suspendarea condiționată a executării pedepsei pe un termen de 4 ani.

Compania învinuită a fost sancționată cu amendă în mărime de 200 000 de lei, cu privarea de dreptul de a exercita activitate ce ţine de colectarea, păstrarea, prelucrarea, comercializarea, precum şi exportul resturilor şi deşeurilor de metale feroase şi neferoase, de baterii de acumulatoare uzate, inclusiv în stare prelucrată, pe un termen de 5 ani.

Din contul ambilor învinuiți s-a încasat în beneficiul statului, suma de 1 374 051.32 lei, cu titlu de prejudiciu material cauzat prin infracțiune.

Instanța a mai dispus ca lingourile din aluminiu în cantitate de 13 164 de kg, deşeurile din aluminiu în cantitate 9 030 de kg, ridicate în cadrul cercetării la faţa locului, urmează a fi trecute în folosul statului la intrarea sentinţei în vigoare.

Bărbatul, cât și compania învinuită, au fost acuzați de faptul că, în perioada anilor 2013-2014, în lipsa licenței corespunzătoare, au organizat o secție clandestină de colectare, păstrare și topire a resturilor și deșeurilor de metale neferoase ce conțin aluminiu, care nu a fost înregistrată în modul stabilit de legislație la organele competente, unde au colectat, păstrat și confecționat prin topire lingouri din aluminiu în volum de 67 286 de kg, pe care le-au exportat treptat la diferite companii din Turcia.

Inculpatul, cât și administratorul companiei, în procesul de audiere, nu și-au recunoscut vinovăția în comiterea infracțiunilor care li se incriminează, declarând că au activat legal.

Sentința nu este definitivă și poate fi atacată cu apel, la Curtea de Apel Chișinău, în termen de 15 zile.

Noutăţile partenerilor

comentarii: