image
Sursa foto: jurnal.md/Nadejda Roșcovanu

O nouă lege privind selecția judecătorilor, aprobată de Guvern; Fără membri de partid în Colegiul de selecție și evaluare

Mecanismul de evaluare și selecție a judecătorilor va fi îmbunătățit. În acest sens, Cabinetul de miniștri a aprobat proiectul Legii privind selecția și evaluarea performanțelor magistraților, care prevede revizuirea și sporirea clarității criteriilor și procedurii de selecție a candidaților la funcția de judecător.

Potrivit proiectului, Colegiul de selecție și Colegiul de evaluare vor fi comasate, iar noul Colegiu va fi format din nouă membri, dintre care șase judecători și trei reprezentanți ai societății civile.

De asemenea, documentul vine cu modificări referitoare la criteriile de selecție a candidaților la funcția de judecător și a indicatorilor de evaluare a magistraților.

„La funcția de membru al Colegiului de selecție și evaluare a judecătorilor (CSEJ) nu vor putea fi desemnate persoane care au fost membri ai unui partid politic în ultimii 5 ani, care nu are studii în domeniul dreptului sau o vechime minimă de muncă în domeniul juridic”, a precizat ministra Justiției, Veronica Mihailov-Moraru.
„Sperăm că mecanismele puse de către Guvern la dispoziția judecătorilor permit să avem o justiție independentă și integră”, a comentat și premierul Dorin Recean.

De asemenea, noua Lege reglementează ponderea fiecărui criteriu în raport cu punctajul final de evaluare și prevede majorarea de la 3 la 5 ani a periodicității evaluării ordinare.

Totodată, președintele instanței a fost exclus din lista subiecților care au dreptul de a iniția evaluarea extraordinară a performanțelor judecătorilor.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: