image
Sursa foto: IMSP Spitalul Clinic Republican „Timofei Moșneaga”

O intervenție chirurgicală rară și complicată a fost efectuată de către chirurgii IMSP SCR „Timofei Moșneaga”

O intervenție chirurgicală rară și complicată a fost efectuată cu brio de către chirurgii IMSP SCR „Timofei Moșneaga”. Este vorba despre un pacient, care acum 5 ani a fost operat după un traumatism abdominal închis cu ruptură de stomac, diafragm și splină.

Postoperator acesta a acuzat complicații: eviscerație fixată, ulterior cu fistulizarea intestinului subțire la peretele abdominal și arsură chimică a țesuturilor moi a peretelui abdominal anterior.

Astfel, ajuns la SCR cu aceste complicații, bărbatului de 45 de ani i-a fost realizată relaparatomie, visceroliza, rezecție sectorală de intestin subțire în bloc cu fistulă și anastomoza entero-entero termino-terminal. Luând în considerație deficitul de țesuturi moi pentru închiderea defectului musculo-aponeurotic s-a optat pentru aplicarea plasei sintetice de polipropilen în teaca posterioară a mușchiului drept abdominal prin utilizarea tehnicii Ramirez si mobilizarea separată a tuturor straturilor peretelui abdominal.

„Intervențiile chirurgicale realizate la astfel de pacienți sunt dificile prin faptul că nu este suficient material pentru închiderea defectelor peretelui abdominal, iar utilizarea altor tehnici ar favoriza recidiva postoperatorie a eventratiei. Cu toate acestea, chirurgii IMSP SCR ”Timofei Moșneaga”au soluționat cazul medical cu succes. La moment pacientul este transferat din secția de Terapie Intensivă în secția de chirurgie pentru îngrijiri postoperatorii. Este în stare grav-medie și corespunde volumului intervenției chirurgicale. Recuperarea acestor pacienți la fel necesită o atenție deosibită”, informează IMSP Spitalul Clinic Republican „Timofei Moșneaga”.

Au operat: Natalia Șipitco – medic chirurg, conf.univ., Doina Fosa – medic chirurg, asistent universitar, Constantin Bendelic – medic rezident.

IMSP Spitalul Clinic Republican „Timofei Moșneaga”IMSP Spitalul Clinic Republican „Timofei Moșneaga”

Noutăţile partenerilor

comentarii: