image
Sursa foto: Jurnal.md

Pisateli, mărturii exclusive din pușcărie: „Prin Chitoroagă, Plahotniuc m-a impus să depun depoziții împotriva lui Usatâi”

Liderul interlop Ion Druța, alias Vanea Pisateli, a oferit un interviu exclusiv echipei Jurnal TV din spatele gratiilor penitenciarului numărul 6-Soroca.

Vanea Pisateli a recunoscut în cadrul interviului că a fost presat de Vladimir Plahotniuc, prin intermediul procurorului Nicolae Chitoroagă să depună depoziții false împotriva lui Renato Usatâi, precum că el ar fi comandat omorul lui Gherman Gorbunțov.

„În 2017 eram condamnat la Cricova. La un moment dat au apărut acei jurnaliști. Eu prima dată le-am spus cam cum stau treburile, așa pe departe, acolo unde este video. De câteva ori am refuzat, nu voiam să vorbesc cu ei, până la urmă s-a ajuns așa la o stare de tensiune că se face politică și că Proca vrea să facă mărturisiri. În timpul apropiat urma să apară interviul cu Proca. S-au început presiunile asupra mea, extraordinare cu frații mei, familia mea. Trebuia să ies să spun ceva. În principiu eu n-am zis niciodată că Renato a comandat. Acolo la Procuratură sunt câteva feluri de depoziții. Venea Chitoroagă, vorbea cu toți politicienii, și făcea presiuni peste tot locul. În comandă era și Gheorghe Cavcaliuc. Ei mi-au spus că „dosarul a devenit politic la așa nivel că răspund de Proca și trebuie așa că Renato Usatâi ne încurcă”. Eu nici n-am spus că Renato a comandat, acolo era vorba de niște datorii cu Gorbunțov, dar până la urmă eu singur nu știu, Proca a împușcat sau nu?! Eu nu l-am ținut pe Proca de mână și nu l-am trimis nicăieri să împuște.(...)Usatâti cu Plahotniuc erau în conflict și de acolo a început totul cu Gorbunțov”, a declarat Vanea Pisateli.

Pisateli mai spune că de fapt ei urmau să-l sperie pe Ghenadie Gorbunțov, pentru a rambursa o datorie Moscovei, dar nicidecum să-l ucidă.

„Halupa nu are nicio treabă aici. De asasinat n-a fost vorba. A fost vorba de scoaterea banilor, niște datorii de 600 de milioane când Gorbunțov era încă în Moldova, pe urmă el a plecat în Germania. Trebuia să-l speriem. Avea datorii la Moscova. La mine de la Moscova a venit comanda”, a spus Ion Druță.

Totodată, interlopul condamnat la 20 de ani de închisoare pentru comandarea triplului omor de la Ialoveni și încă cinci ani de pușcărie pentru că a vândut reporterilor Rise un lansator de grenade anti-tanc și un pistol-automat, afirmă că Dorin Damir a fost cel care a insistat că el să fie pedepsit la 5 ani de pușcărie.

„Damir a trimis să-mi de-a pedeapsă maximă de 5 ani pentru că i-am dus în eroare pe jurnaliștii de la Rise.md”, a conchis Druță.

Pisateli a precizat că nu s-a văzut niciodată cu Plahotniuc, în schimb în 2013 s-a văzut cu Renato Usatâi.

Interviul poate fi văzut de la minutul 50:47.

comentarii: