image
Sursa foto: Paul MARNEF

Situația din RM, discutată în Parlamentul European: „Pregătim sancțiuni împotriva celor care încearcă să destabilizeze țara”

Uniunea Europeană pregătește sancțiuni pentru persoane care încearcă să destabilizeze situația din Republica Moldova. Despre aceasta a anunțat Comisarul european pentru Vecinătate și Extindere, Oliver Varhelyi, în plenul Parlamentului European care a dedicat o sesiune de dezbateri situației din țara noastră.

„Dezbaterea vine într-un moment potrivit, în momentul în care Rusia încearcă să facă tot ce poate pentru a destabiliza Guvernul de la Chișinău. De la începutul invaziei Rusiei în Ucraina, Moldova se confruntă cu consecințele agresiunii brutale a Rusiei în Ucraina. Moldova s-a confruntat cu pieredea unor piețe importante, inflație, încălcarea spațiului său aerian și proteste înscenate. Conform autorităților din Moldova, probabilitatea unei agresiuni militare directe este scăzută. Este nevoie de vigilență pentru că în Transnistria sunt prezente trupe și muniții rusești. În ultimele luni au fost multiple încercări ale Rusiei de destabiliza Moldova cu acțiuni hibride. Este remarcabil că, în ciuda presiunilor, Moldova acum este stat candidat și continuă să lucreze la reforme care să aducă țara mai aproape de UE”, a declarat Oliver Varhelyi.

Comisarul european a adăugat că, în ultimele 12 luni, UE a creat un pachet de sprijin de peste un miliard de euro pentru a consolida reziliența Republicii Moldova.

„Sprijim sectorul de apărare al RM. Alocăm 47 de milioane de euro și practic vom dubla bugetul de apărare al Moldovei. Experți ai UE sprijină Moldova în ceea ce privește securitatea cibernetică, combaterea amenințărilor hibride și combaterea dezinformării. De asemenea, oferim sprijin în ceea ce privește gestionarea frontierelor. Comisia Europeană, împreună cu SEAE și statele membre pregătesc un nou regim de sancțiuni care vor viza indivizi care vor să destabilizeze această țară”, a mai spus Oliver Varhelyi.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: