image
Sursa foto: alamy.com

Mai multe televiziuni afirmă că piața de publicitate este viciată, iar audiențele prezentate nu sunt credibile // VIDEO

Piața de publicitate este una viciată în Republica Moldova și din această cauză televiziunile oneste supraviețuiesc cu greu. E o problemă care trebuie rezolvată cât mai curând posibil, afirmă reprezentanți ai instituțiilor de presă, dar și ai agențiilor de publicitate, care au participat la o dezbatere organizată de Comisia parlamentară cultură, educație, cercetare, tineret, sport și mass-media. Discuțiile s-au axat pe măsurătorul de audiențe și pe cifrele, care sunt prezentate de acesta.

Potrivit Codului serviciilor media-audiovizuale, Consiliul Audiovizualului desfășoară, o dată la cinci ani, un concurs pentru selectarea companiei specializate care realizează măsurătorile de audiență ale televiziunilor. Un concurs urmează a fi organizat anul viitor.

În timp ce reprezentanții unor agenții de publicitate spun că actualul măsurător de audiențe ar fi bine să rămână și în următoarea perioadă pe piață, pentru că intrarea unei noi companii ar provoca cheltuieli suplimentare pentru televiziuni, reprezentanții Jurnal TV, dar și ai altor instituții media, atrag atenția asupra faptului că piața de publicitate este una viciată, pentru că de mulți ani cifrele de audiență prezentate nu mai sunt credibile, iar din acest motiv televiziunile oneste supraviețuiesc cu greu.

„Eu menționez poziția Jurnal TV - noi nu credem în datele de audiență ale AGB. AGB este un măsurător compromis. Știu că este o problemă, dar trebuie să găsim soluții bune pentru următoare perioadă și să găsim măsurători credibili. Sunt gata să primesc azi date de audiență probabil mai dure, mai jos, dar vom lucra ca să le creștem, iar în felul acesta vom crește și piața, și capacitatea produselor media”, a declarat Adrian Buraga, directorul general al postului de televiziune Jurnal TV.

„Foarte mulți dintre cei care sunt pe aici la masă investesc foarte mult în piața audiovizuală, iar atunci când vine o televiziune cu 3-4 metri pătrați, care nici management nu are, și este cea mai bună de pe piață, mie mi-e rușine. Eu nu pot să mă trezesc a doua zi, să merg la lucru, să stau în ședințe, să căutăm finanțe”, a menționat și Dumitru Mișin, director de programe la Jurnal TV.

Totodată, managerii unor televiziuni atrag atenția că este foarte important cum va fi organizat concursul de selectare a noului măsurător de audiențe.

„Cred că este foarte important să vedem cine va face tot acest lucru ca CA-ul să aibă posibilitatea să realizeze transparent, așa cum se cere în piață, acest concurs. Ideea este să începem să construim și noi o piață corectă, o piață legală, inclusiv pe partea de numărătoare”, a spus Svetlana Buza, director executiv TV8.

„Pentru noi este foarte important ca măcar în această fază să nu repetăm experiența de acum patru ani. Cu patru ani în urmă licitația a fost anunțată înainte de Crăciun, pe la mijlocul lui decembrie, iar până la sfârșitul lui ianuarie rezultatul a fost deja cunoscut, ceea ce este mult prea repede pentru astfel de servicii. În piețele mature acest proces ține de la 9 până la 12 luni”, a punctat, la rândul său, Ghenadie Braghiș, director de vânzări Pro TV Chişinău.

Consiliul Audiovizualului urmează să elaboreze un regulament și să selecteze, prin concurs public, o instituție specializată în măsurarea cotelor de audiență și a cotelor de piață a serviciilor media audiovizuale.

„Am înțeles că declanșăm procesul de azi. Asta înseamnă că de luni pregătim scrisoare către toți jucătorii mari ca să-i informăm despre faptul că în scurt timp inițiem acest concurs. Cel puțin să știe ce urmează să se întâmple și să se gândească la Republica Moldova ca la o piață pe care să intre”, a precizat Liliana Vițu, președintele Consiliului Audiovizualului.

La concursul de selectare a măsurătorului de audiențe ar urma să participe și reprezentanții televiziunilor, prin elaborarea criteriilor de profesionalism și transparență.

Noutăţile partenerilor

comentarii: