image
Sursa foto: Jurnal.md

Seceta a afectat semănăturile pe tot teritoriul RM; Roada va fi mai mică cu 20-25% comparativ cu anul trecut

Seceta hidrologică a afectat semănăturile pe tot teritoriul Republicii Moldova, iar experții în agricultură au reiterate necesitatea investițiilor în sisteme noi de irigare. Pentru aceasta ar fi nevoie de circa 135 milioane de euro. După estimările producătorilor agricoli, în acest an roada va fi mai mică cu 20-25% comparativ cu anul trecut. Anunțul a fost făcută în cadrul unei ședințe desfășurată la Guvern.

Ministrul Agriculturii, Ion Perju a informat despre faptul că ploile din ultima perioadă au ameliorat situația pe terenurile însămânțate și necesitățile alimentare ale statului vor fi asigurate. Seceta hidrologică a afectat însă semănăturile pe tot teritoriul Republicii Moldova și a scos în evidență necesitatea investițiilor în sisteme de irigare. Conform aprecierilor experților de la minister pentru restabilirea sistemelor de irigare ar fi necesare cca 135 milioane de euro.

Boris Boincean, directorul Institutului de Cercetări pentru culturile de Câmp „Selecţia”, a menționat că ploile din luna mai nu au soluționat deficitul de apă și pentru dezvoltarea agriculturii trebuie puse în practică tehnologii.

După estimările producătorilor agricoli, în acest an roada va fi mai mică cu 20-25% comparativ cu anul 2019. A fost discutată necesitatea creării unui mecanism viabil și accesibil de asigurări în agricultură, posibilitatea eșalonării plăților pentru proiectele de susținere în agricultură, recuperarea TVA, subvenționarea dobânzilor la credite oferite de instituțiile bancare și cele non-bancare, posibilitatea de a folosi apele subterane pentru irigarea prin picurare, precum și introducerea unor abordări noi în modelele de subvenționare în agricultură.

Prim-ministrul a declarat că Guvernul intenționează să susțină crearea unui mecanism accesibil de asigurare în agricultură, și propunerile de a subvenționa, din fondurile AIPA, proiecte bazate pe tehnologii moderne în agricultură.

„Am elaborat și am aprobat un set de măsuri menite să susțină afacerile, inclusiv în agricultură. Subvenționarea dobânzilor pentru credite și recuperarea TVA sunt unele din ele. Rog MADRM și Ministerul Finanțelor să organizeze sesiuni de instruiri în regiunile țării pentru a informa agricultorii cum pot beneficia de instrumentele existente și cele în proces de elaborare. Susțin ideea creării sistemului semincer de rezervă și cred că trebuie să dezvoltăm capacitățile de producere a semințelor autohtone”, a spus Ion Chicu.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: