image
Sursa foto: jurnal.md

De ce mor, de fapt, pacienții infectați cu noul coronavirus: O nouă teorie răstoarnă tot ce știam despre COVID-19

O nouă teorie lansată de oamenii de știință pare să schimbe percepția larg împărtășită că noul coronavirus provoacă o boală respiratorie. Mai multe simptome misterioase descoperite în cazul unor pacienți indică faptul că boala, atunci când devine fatală, afectează de fapt în special sistemul circulator.

În aprilie, cheagurile de sânge au apărut ca unul dintre numeroasele simptome misterioase atribuite Covid-19, o boală despre care inițial se crezuse că afectează în mare măsură plămânii sub formă de pneumonie. La scurt timp au apărut rapoarte despre tineri care au murit din cauza accidentelor vasculare cerebrale. În continuare, în unele cazuri pacienții infectați cu COVID-19 au putut constata că degetele de la picioare se înroșesc sau se învinețesc.

Ce au în comun toate aceste simptome? O afectare a circulației sângelui. Nu mai puțin de 40% din decesele cauzate de Covid-19 sunt legate de complicații cardiovasculare, iar boala începe să arate ca o infecție vasculară în loc de una pur respiratorie.

Există un număr tot mai mare de dovezi care să sprijine teoria conform căreia coronavirusul poate infecta vasele de sânge, ceea ce ar putea explica nu numai prevalența ridicată a cheagurilor de sânge, accidentelor vasculare cerebrale și atacurilor cardiace, dar oferă și un răspuns pentru setul divers de simptome de la dureri de cap până la dureri ale picioarelor care au apărut în cazul unor pacienți infectați cu COVID-19.

„Toate aceste complicații asociate cu Covid-19 au fost până acum un mister. Vedem coagularea sângelui, vedem leziuni renale, vedem inflamații la nivelul inimii, vedem accident vascular cerebral, vedem encefalita [umflarea creierului] ”, spune specialistul William Li, citat de b1.ro.

„O multitudine de fenomene aparent neconectate pe care nu le vezi în mod normal asociate cu SARS sau H1N1 sau, sincer, cu cele mai multe boli infecțioase.”

„Dacă începeți să puneți toate datele care apar, se dovedește că acest virus este probabil un virus vasculotrop, ceea ce înseamnă că afectează [vasele de sânge]”, spune Mandeep Mehra, MD, director medical.

Cum acționează COVID-19 asupra vaselor de sânge

Într-o lucrare publicată în aprilie în revista științifică The Lancet, Mehra și o echipă de oameni de știință au descoperit că virusul SARS-CoV-2 poate infecta celulele endoteliale care aliniază interiorul vaselor de sânge. Celulele endoteliale protejează sistemul cardiovascular și eliberează proteine ​​care influențează totul, de la coagularea sângelui până la răspunsul imunitar. În lucrare, oamenii de știință au arătat leziuni ale celulelor endoteliale din plămâni, inimă, rinichi, ficat și intestine la persoanele cu Covid-19.

„Conceptul care apare este că aceasta nu este doar o boală respiratorie, aceasta este o boală respiratorie pentru început, dar devine de fapt o boală vasculară care ucide oamenii prin implicarea ei în sistemul circulator”, spune Mehra.

Studii privind legătura între COVID-19 și bolile cardiovasculare

Teoria privind legătura dintre COVID-19 și boli cardiovasculare a fost adusă în discuție și în urma unor studii ample. Încă din luna aprilie, într-un studiu efectuat pe 191 de pacienți din Wuhan, China, s-a constatat că 8 % dintre pacienții spitalizați cu COVID-19 aveau boli cardiovasculare. Conform datelor privind mortalitatea publicate de Comisia Națională de Sănătate din China, 35% dintre pacienții care au murit de COVID-19 au avut antecedente care vizau hipertensiune arterială și 17% au avut un istoric de boli coronariene, ceea ce indică o legătură între COVID-19 și bolile cardiovasculare grave.

Pe de altă parte, alte studii concluzionează că majoritatea cazurilor fatale sunt asociate cu vârsta înaintată a pacienților și cu alte comorbidități.

Noutăţile partenerilor

comentarii: