image
Sursa foto: observatornews.ro

Case oferite gratis în România: Localitatea în care primarul oferă locuințe fără niciun leu, cu o singură condiție

La fel ca multe țări din occident, România se confruntă cu o problemă foarte gravă legată de depopulare. Natalitatea negativă combinată cu migrația masivă pun grave probleme atât sistemului de pensii pe termen lung, cât și obținerii de fonduri de către primării. Nu de alta, dar fondurile sunt corelate cu populația.

Așa s-a ajuns în situația ca un primar din România să ofere case gratuite celor care aleg să se mute în localitatea sa, notează Playtech. Aceasta este realitatea din comuna Drăgușeni, la aproximativ 50 de kilometri de Botoșani. Comuna are o populație de 2300 de locuitori, dar dincolo de faptul că este în scădere, cei mai mulți sunt bătrâni, tinerii optând pentru drumul străinătății. Astfel, autoritățile locale au hotărât să implementeze un program de case sociale, locuințe gratuite pentru familiile cu mai mulți copii care vor să trăiască în zonă.

Primarul Eugen Nechita a explicat că sunt multe case abandonate, iar acestea reprezintă o oportunitate pentru repopularea comunei.

„Prea multe case de izbeliște, prea mulți tineri fără casă. Sunt familii de tineri care stau cu părinții, cu mulți copii. Am decis să rezolvăm această problemă socială, cumpărând aceste case, le transformăm în case sociale și le oferim acestor familii”, a explicat Eugen Nechita, citat de Adevărul.

Deși pare un pic SF la prima vedere, sistemul din spate este foarte bine pus la punct. Primăria caută proprietarii de drept ai caselor și se oferă să le cumpere cu bani de la bugetul local. Imediat după, acestea sunt transformate în locuințe sociale, după ce au fost reparate și igienizate cu muncitori din primărie, pentru a fi locuibile și funcționale. O familie s-a mutat deja într-o astfel de casă aflată în satul Podriga, comuna Drăgușeni.

„Ne era greu așa, fără casă. Acum avem și noi un loc fără să stăm cu teama că trebuie să ne mutăm, dacă ies discuții”, spune săteanca mutată în locuința primită de la Primărie.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: