image
Sursa foto: Nadejda Roșcovanu

Litvinenco, despre deputații care au afișat panglica negru-oranj: Nu e necesară ridicarea imunității pentru a fi amendați

Ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, consideră că deputații care și-au prins la piept panglica negru-oranj de 9 mai pot fi atrași la răspundere și fără ridicarea imunității parlamentare.

„Conceptul constituțional de imunitate parlamentară se referă doar la inviolabilitatea deputatului, nu și la „iresponsabilitatea” juridică. Evident că în cazul celor care au încălcat legea și au utilizat simbolurile războiului Rusiei împotriva Ucrainei nu se impune nici una din acțiunile enumerate (reţinere, arestare, percheziţie, trimitere în judecată), astfel încât, din punctul meu de vedere, pentru tragerea lor la răspundere contravențională, nu este necesară ridicarea imunității”, a menționat Litvinenco.

Șeful de la Justiției a adăugat că, după publicarea legii care interzice simbolurile războiului, nu mai putea fi vorbade o poziție politică față de ceva, „ci de o nesocotire vădită a legii, care poate și trebuie sancționată”.

„Pe de altă parte, m-am convins încă o dată că PSRM este partid care nu dă doi bani pe supremația legii și statul de drept. Declarațiile politice vizând inoportunitatea interzicerii simbolurilor războiului Rusiei împotriva Ucrainei s-au făcut în plenul Parlamentului. Dar după ce Parlamentul a votat modificările, legea a fost promulgată de Șeful Statului și, prin publicarea sa în Monitorul Oficial, a intrat în vigoare, nu mai vorbim de poziție politică față de ceva, ci de o nesocotire vădită a legii, care poate și trebuie sancționată. Statul de drept este un imperativ constituțional și deputații nu au „libertatea” de a contesta valorile constituționale fundamentale prevalându-se de imunitate”, a adăugat Sergiu Litvinenco.

Precizăm că socialiștii și comuniștii au organizat de 9 mai manifestații cu muzică militară sovietică, sub drapele roșii cu secera și ciocanul. Așa cum au anunțat anterior, fruntașii BCS au venit la manifestație purtând la piept panglica negru-oranj, interzisă prin lege.

Noutăţile partenerilor

comentarii: