image
Sursa foto: Știri.md

Ultimul refugiu pentru Platon și Plahotniuc

Veaceslav Platon este astăzi cea mai elocventă dovadă a impotenței și corupției statului moldovenesc. Omniprezența sa din ultima perioada din studio-urile de televiziune, demonstrează din plin că acest individ, indiferent că este vorba despre falimentarea unei întreprinderi, distrugerea sistemului bancar sau campania electorală, găsește sau introduce o breșă în legislație pentru a o folosi în interesul său.

Aseară PAS a părăsit studioul de dezbateri de la Moldova 1, în semn de protest față de prezența lui Platon acolo. Nu știu dacă a fost sau nu o decizie corectă, există argumente și pro și contra. E bine măcar că acolo a fost Ștefan Gligor, care a avut grijă să pună accentele corect. Că altfel, moldovenii urmau să asiste la un spectacol de glumițe și mici înțepături între Costiuc și Platon.

Revenind la cea mai activă prezență din aceste zile în studio-urile TV, Slava Platon - această dovadă a impotenței unui stat disfuncțional și ultra corupt -, individul a demonstrat în această campanie electorală cum a falimentat și distrus zeci de companii din Moldova și a pus pe brânci sistemul bancar și cel de asigurări, „găsirea breșei” în legislație.

Dacă la furturile mari avea grijă să infilteze tot felul de breșe în legislație, prin „prieteni” de-ai săi precum Tănase (cazul laundromat cu plafonarea taxei de stat), aici și-a inflitrat un „candidat independent”, împrumutat de la Plahotniuc. Apropo, breșa sigur a fost identificată la multitudinea de întâlniri din ultima perioadă cu „vecinul” Iurie Ciocan.

Platon e disperat. Spre deosebire de Plahotniuc, care chiar fugar fiind e bine-mersi acolo unde este, cu viața asigurată din ce a furat, din ce vinde acum cât îi mai dă răgaz Stoianoglo, și din schemele implementate aici, Slava nu o duce chiar așa de bine. El e practic blocat în Moldova și orice ieșire a sa de pe teritoriul acestui stat în care corupția îi oferă libertate, poate însemna pentru Platon trimiterea la pușcărie.

De asta și a fost nevoit să se expună public atât de mult, prin ieșirile isterice din ultima perioadă. Țelul său este să rupă cât mai mult din scorul electoral al proeuropenilor, pentru a-l menține cât mai mult pe Stoianoglo în funcție.

De altfel, Stoianoglo este astăzi ultimul refugiu nu doar al lui Platon. Este și ultimul refugiu al lui Plahotniuc, Șor, Andronachi, Dodon și toate încrengăturile mafiote din jurul lor. Iar acest refugiu i-a și determinat să se unească, trecând peste ura viscerală creată între ei de războaiele trecutului.

Ăsta ar trebui să fie unul dintre mesajele de bază în ultimele zile de campanie. Și ar fi fost necesar să fie auzit mai mult și aseară, la dezbaterea vizată. Astăzi Platon nu mai contenește să-i laude pe Plahotniuc și Andronachi în studio-urile TV, inclusiv în cele ale oligarhului fugar. Oamenii cei mai fideli ai lui Plahotniuc, spre exemplu Vladimir Cebotari, devind lobby-știi lui Platon în Parlament. Iar la scurt timp le sunt închise dosarele penale, Cebotari scăpând de cel privind concesionarea Aeroportului.

Cea mai neagră perioadă din istoria Republicii Moldova din punct de vedere economic a fost între 2007 și 2014, când Platon și Plahotniuc au fost împreună și au implementat scheme ce au devalizat statul, au corupt până la ultima cărămidă instituțiile și au pus bazele unui sistem bolnav, moștenit și perfect funcțional și astăzi.

Azi Platon și Plahotniuc s-au unit din nou. Și despre asta trebuie să spunem sus și tare! Pentru că chiar nu mai avem cum să ne permitem să-i lăsăm pe ăștia doi să distrugă și ce a mai rămas din acest stat.

Noutăţile partenerilor

comentarii: