image
Sursa foto: captură video

Oazu Nantoi, despre noua componență a CSS: „Acest consiliu este bun; Au de făcut un lucru migălos”

Păreri împărțite privind noua componență a Consiliului Suprem de Securitate, care urmează să intre mâine în prima ședință. În timp ce deputații PSRM, critică unii membri noi, care ar avea trecut cu multe ilegalități, cei din PAS se arată mulțumiți de echipa CSS.

Amenințările la adresa securității Republicii Moldova sunt multiple și grave. Este nevoie de o revizie foarte riguroasă a ceea ce reărezintă la zius de azi Serviciul Informații și Securitate. Eu consider că acest consiliu este bun. Componența lui îmi place în sensul în care oamenii cu viziuni noi, proaspete, trebuie să înceapă un lucru migălos de analiză a situației unde ne aflăm, și apoi o să apară răspunsul la întrebarea încotro merge și ce instrumente trebuie să aplică”, a declarat deputatul PAS Oazu Nantoi în cadrul talk-showului „Ora Expertizei” de la Jurnal TV.

Întrebat despre ce se va vorbi în prima ședință de mâine a CSS, Chiril Moțpan, care mai nou face parte din acesta, a declarat că nu cunoaște ordinea de zi, însă neapărat se va pune în discuție situația epidemiologică din Republica Moldova în contextul pandemiei de Cobid-19 și securitatea energetică.

Am fost doar telefonat și anunțat despre ședința de mâine, nu am reușit și nu cunosc subiectele pe ordinea de zi. Cu siguranță vom discuta despre situația pandemică curentă din țară. Sunt mai multe probleme pe care o să le pun și eu în discuții la Consiliul Suprem de Securitate. Sunt nenumărate subiecte, puten vorbi acolo și despre securitatea energetică pentru că suntem într-un impas major”, a declarat Chiril Moțpan.

Îndată ce s-a făcut publică lista unor noi membri CSS, cei din PSRM au venit cu critici. Prezent în cadrul emisiunii, Nicolae Pascaru a declarat că nu e corect ca oamenii care în trecut au pierdut dosare la CEDO să facă parte acum din componența CSS.

„Din lista celor care fac parte din Consiliul Suprem de Securitate, mulți trezesc semne de întrebare. Ei au acces la toate informațiile secrete. Mereu când vine o altă putere, componența se schimbă cu oameni noi, și nu precizează că aceștia cu câțiva ani în urmă au avut procese pierdute la CEDO, sau au fost trecuți prin lucruri ilegale. După părerea mea Vladislav Kulminski este un expert bun, însă locul lui nu e în CSS. Asta e poziția mea, și nu doar eu gândesc așa, ci o mare parte din cetățeni. Acolo mai era o doamnă judecător, probabil Tatiana Răducanu, care are pierderi la CEDO. Trebuie să atragem atenția la astfel de lucruri, pentru că noi cunoaștem justiția din RM, mai ales în perioada în care s-au fabricat zeci de dosare politice, care au ajuns la CEDO”, a declarat Nicolae Pascaru.

Expertul politic Anatol Țăranu spune că Maia Sandu a mers pe aceeași cale ca fostul președinte, Igor Dodon, care și-a numit la CSS consilieri prezidențiali.

„Am aflat de această componență în ultima oră. Mi-a trezit și mie semne de întrebare, e firesc, e o garnitură nouă de oameni acolo. Oamenii trebuie să înțeleagă că CSS se formează din două categorii de persoane, cei care vin în consiliu din oficiu, aici președintele nu are ce face, așa spune legea. A doua parte sunt cei desemnați de vicepreședinte. Cei care au venit din categoria a doua, sunt oamenii pe care-i agreează personal președintele și consideră că anume ei îi vor ajuat să ia deciziile cele mai importante. Președintele Maia Sandu merge pe aceeași tehnică ca Igor Dodon, care anterior tot și-a numit consilieri prezidențiali ca să fie aproape de el în CSS. Nu înțeleg de ce a făcut acest lucru”, spune Anatol Țăranu.

Președintele Maia Sandu a semnat decretul de constituire a Consiliului Suprem de Securitate, care urmează să se întrunească mâine în prima sa ședință. Pe lângă membrii din oficiu ce fac parte din CSS, în conformitate cu legea, președintele a ales alte câteva candidaturi.

Noutăţile partenerilor

comentarii: