Asta după ce inițial judecătorul a secretizat în totalitate sentința pe acest dosar, precum și dispozitivul sentinței, care la fel, a fost clasificat.

Prin Sentința Judecătoriei Chișinău, sediul Buiucani din 15 iulie 2020, Vasile Botnari a fost condamnat la amendă penală în mărime de 88 de mii de lei, cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcții publice timp de 5 ani.

Procuratura Generală mai informează că „inculpatul a achitat benevol, până la pronunțarea sentinței:

- în folosul Ministerului Finanțelor – 125 de mii de euro – drept prejudiciu cauzat statului prin condamnarea Republicii Moldova la CtEDO,

- în folosul SIS – 348.432 lei pentru închirierea navei pentru îndepărtarea victimelor de pe teritoriul Republicii Moldova în Turcia”.

Procurorul de caz a solicitat condamnarea inculpatului la o pedeapsă mai aspră și anume 3 ani închisoare cu privarea de dreptul de a ocupa funcții publice pe un termen de 5 ani. Totuși sentința nu a fost contestată de acuzator în termenul prevăzut de lege, apărând suspiciuni și asupra unor încălcări procesuale, cum ar fi nerecunoașterea și neatragerea părților vătămate în proces, vicierea pronunțării sentinței etc.

Săptămâna trecută, Procurorul General a dispus inițierea unei anchete de serviciu pentru a stabili circumstanțele de fapt ale acestui caz, pentru a fi dată apreciere prestației profesionale a acestuia.

sentință Botnarisentință Botnari