image
Sursa foto: captură video

Mii de moldoveni așteaptă să fie operați

Mii de moldoveni își așteaptă rândul pentru o operație de protezare a genunchiului sau șoldului. Cei asigurați pot beneficia de o asemenea intervenție gratuit, dar cei care nu dispun de polița de asigurare vor scoate din buzunar 40, 60 și chiar 80 de mii de lei. Anul acesta, la Institutul de Medicină Urgentă, au fost efectuate aproape 400 de operații de protezare, dar medicii spun că până la finele acestui an cifra va crește până la 1.200.

Ana Bivol are 59 de ani și anul acesta a suportat două intervenții. În luna martie, femeia a suportat operația de protezare a genunchiului, iar la începutul lunii august operația de protezare a șoldului.

ANA BIVOL, pacientă: "Nu puteam merge, mă durea piciorul cu șoldul."

Cu lacrimi în ochi femeia mulțumește medicilor pentru o nouă șansă de a merge.

Ana Bivol spune că, până la operație, pașii pe care îi făcea erau un adevărat chin. Din casă până în grădină femeia ajungea în câteva ore. Acum, mai în glumă, mai în serios, spune că e gata să joace la nuntă.

IURIE CODREANU, medic ortoped - traumatolog la Institutul de Medicină Urgentă: "Sunt afectate mai mult membrele inferioare, bazinul împreună cu șoldul și genunchiul. Sunt din mai mulți factori, în deosebi factorii reumatoizi, diabetul zaharat la mulți pacienți deoarece sunt foarte obezi, duc un mod nesănătos de viață, sunt sedentari."

Anul acesta la Institutul de Medicină Urgentă au fost efectuate peste 360 de operații de protezare a genunchiului și șoldului. Numărul celor care așteaptă o asemenea intervenție este însă mult mai mare.

IURIE CODREANU, medic ortoped - traumatolog la Institutul de Medicină Urgentă: "Cred că undeva la vreo 6.000 de oameni la genunchi și cred că vreo 5.600 la șold. - În timp, cât ar trebui să aștepte un pacient pentru o asemenea operație? - Erau timpuri că pacienții așteptau și 5-6 ani, acum e mai rapid, undeva 2 ani."

Aceste intervenții ajung să coste până la 80 de mii de lei pentru pacienții neasigurați. Cei care dețin polița de asigurare o pot face însă absolut gratuit.

IURIE CODREANU, medic ortoped - traumatolog la Institutul de Medicină Urgentă: "Sunt pacienți care se tratează și contra plată, dar 99% toți sunt pe poliță de asigurare. -Cât ar costa o proteză? -Depinde din ce țară, de la 40 la 60 de mii de lei genunchiul și 80 de mii de lei șoldul."

Medicii spun că, până la sfârșitul acestui an, planifică să crească numărul pacienților operați până la 1.200.

Noutăţile partenerilor

comentarii: