image
Sursa foto: jurnal.md

Detalii despre bărbatul ucis în bătaie de cinci indivizi la Pelinia; Familia spune că nici nu avea cum să se apere (VIDEO)

Un bărbat din Chișinău a murit, după ce a fost bătut de către cinci indivizi, în satul Pelinia. Procurorii din Drochia au deschis o cauză penală pentru „huliganism”. Unul dintre presupușii atacatori a reușit să plece la Moscova, iar doi suspecți au fost eliberați din arest. Familia celui decedat, Alexandru Babaleu, este nemulțumită de activitatea anchetatorilor și cere explicații.

Bătaia în urma căreia a murit Alexandru Babaleu, un bărbat de 36 de ani, a avut loc pe 24 iulie, într-o zi de sâmbătă. Cei care l-au atacat l-au lăsat să zacă într-un parc din satul Pelinia. Rudele lui Alexandru spun că el avea mană în ghips și nu avea cum să se apere.

Alexandru Babaleu a mers împreună cu părinții, cu sora, cu soția lui și copilul lor în satul Pelinia, la casa bunicilor. Pe 18 iulie, bărbatul a decis să facă o plimbare prin locurile unde a copilărit. Potrivit procurorilor din Drochia, nenorocirea s-a întâmplat după un schimb de replici cu un grup de localnici.

Alexandru Babaleu a fost găsit la pământ în dimineața zilei de luni, 19 iulie. Victima a fost transportată la spitalul din Bălți, unde a zăcut în comă aproape o săptămână. Medicii nu l-au putut salva, bărbatul decedând în seara zilei de 24 iulie.

„Din ziua în care a fost maltratat Babaleu Alexandru au trecut aproape 2 luni de zile, timp în care procuratura Drochia nu a întreprins nicio măsură. Respectiv, în acest caz noi nu avem nicio persoană învinuită de comiterea infracțiunii de omor. Zic „omor”, deoarece din actele medicale preliminare de care dispunem noi de la medicii care l-au internat inițial pe Babaleu Alexandru într-un spital, rezultă că traumele aplicate acestuia sunt incompatibile cu viața, fapt ce demonstrează că Babaleu Alexandru a fost omorât cu o deosebită cruzime”, afirmă avocata familiei, Violina Munteanu.

Cât timp victima era în comă, cei cinci suspecți din Pelinia s-au aflat la libertate. Andrei, presupusul inițiator al atacului, a fugit la Moscova. Poliția din Drochia i-a reținut pe ceilalți patru suspecți abia după decesul lui Alexandru Babaleu.

Jurnal TV a încercat să afle detalii de la anchetatorul Serghei Beleaev, care gestionează cazul, însă acesta a spus că este ocupat.

Dăm aici doar prenumele celor cinci suspecți din Pelinia. Andrei este dat în căutare generală, Mihai a fost eliberat din arest preventiv, Vadim a fost eliberat din arest preventiv și se află în arest la domiciliu. După două luni de la moartea lui Alexandru Babaleu, în izolatorul preventiv au rămas doar Victor și Anatolie.

„La moment în arest preventiv se află două persoane. O persoană e în arest la domiciliu și una se află în căutare internațională. A cincea persoană a fost eliberată inițial de către instanța de judecată deoarece în privința acestuia pe parcursul acumulării materialului cauzei penale s-a stabilit că nu are nicio legătură cu săvârșirea acestei infracțiuni”, a declarat Ghenadie Andronache, procuror de la Drochia.

„În acest caz nimeni nu are calitate de învinuit, dar imediat după comiterea acestei fapte persoanele care nemijlocit au fost implicate în acest omor au fost lăsate la libertate din motive necunoscute nouă. Fiind în libertate, unul din ei a părăsit teritoriul RM. Între timp procuratura a pornit o cauză penală, unde li se aduc acuzații privind comiterea infracțiunii de huliganism”, susține avocatul familiei.

Vadim este tânărul care oficial se află în arest la domiciliu. Echipa Jurnal TV l-a văzut însă la un magazin din Pelinia, unde lucrează mama lui. Vadim zice că a lovit primul în Alexandru Babaleu, pentru a se apăra. Acesta nu a vrut să ne spună cine și cum a lovit în victimă, însă a declarat că prietenul său, Andrei, nu este fugar, ci s-ar afla la tratament în Rusia, iar poliția ar fi fost înștiințată despre acest lucru.

Nemulțumite de mersul anchetei, rudele lui Alexandru Babaleu au organizat o acțiune de protest în orașul Drochia. Au mers în tăcere pe străzi și s-au oprit la sediul Inspectoratului de poliție.

La rândul lor, ofițerii de poliție spun că rudele lui Alexandru Babaleu nu ar trebui să aibă obiecții față de anchetatori.

Prietenii și colegii de muncă ai lui Alexandru Babaleu spun că acesta era un om liniștit și săritor la nevoie.

În marșul lor de protest, rudele celui decedat au ajuns și în fața Procuraturii din Drochia.

După o ezitare îndelungată, în fața protestatarilor a ieșit procurorul care instrumentează acest dosar - pentru ”huliganism”. Procurorul Ghenadie Andronache a declarat familiei Babaleu că urmărirea penală ar bate pasul pe loc din cauza raportului de expertiză medico-legală, care nu este încheiat.

La Judecătoria Drochia s-a aflat că mandatele de arestare pe numele învinuiților au fost examinate în instanțe diferite. Mandatul de arestare pe numele lui Victor a fost examinat de Judecătoria Drochia, iar celelalte - la Glodeni.

Ancheta este o mare dezamăgire, afirmă rudele lui Alexandru Babaleu...

„Acum am rămas fără ajutor și eu invalid, picioarele cu proteză, mi-i greu să mă mișc. 25 de ani m-am luptat cu așa bandiți, miliția sovietică, trecând și războiul de pe Nistru și acum am pierdut în așa circumstanțe feciorul cel mai drag”, spune tatăl bărbatului ucis în bătaie.

Avocatul familiei Babaleu zice că întreprinde toate măsurile legale pentru a-i trage la răspundere penală pe toți cei cinci suspecți din Pelinia.

Dezamăgiți de mersul anchetei și în speranța că cei vinovați de moartea lui Alexandru Babaleu vor fi trași la răspundere, rudele acestuia au expediat o scrisoare la Președinție, cerând implicarea directă a autorităților centrale.

Noutăţile partenerilor

comentarii: