Potrivit ombudsmanului, tot mai frecvent în spațiul public sunt distribuite mesaje ostile la adresa cetățenilor moldoveni care au revenit sau planifică să revină în țară. Aceștia sunt văzuți ca și vinovații declanșării crizei epidemiologice de COVID-19 în Moldova, sunt învinuiți de iresponsabilitate pentru că ar fi neglijat normele de carantină.

În anumite cazuri sunt lansate și informații distorsionate despre cauza răspândirii locale a COVID-19, sugerându-se că oamenii veniți de peste hotare ar fi ignorat regulile epidemiologice și au dat petreceri în plină perioadă de pandemie, propagând în acest mod infecția în localitățile din care provin.

Avocatul nu pune la îndoială și posibilitatea unor asemenea motive de răspândire a epidemiei și reiterează cu acest prilej îndemnul către persoanele revenite să respecte cerințele de carantină.

Mihail Cotorobai mai constată că și unii moldovenii aflați peste hotare dau dovadă de lipsă de îngăduință și înțelegere a situației în care activează autoritățile, adresându-le mesaje insultătoare și licențioase.

„Nu este timpul și nici cazul să căutăm dușmani sau vinovați. Crize precum pandemia coronavirusului trebuie să ne unească, nu să ne dezbine. Această provocare poate fi depășită doar cu eforturi comune, prin acțiuni de solidaritate umană și ajutor reciproc”, afirmă ombudsmanul.

Acesta menționează că în lupta cu pandemia nu este loc pentru mesaje de ură, discriminare și pentru excluziune socială și îndeamnă cetățenii la solidarizare și responsabilitate socială, dar și la neadmiterea manifestărilor de discriminare, ură și de intoleranță.