image
Sursa foto: jurnal.md

Dumitru Alaiba: Comercianții vor fi obligați să aibă aparat de casă

Comercianții vor fi obligați să aibă aparat de casă. Asta nu se negociază. Orice activitate comercială trebuie să fie însoțită de aparat de casă și toți să-și plătească partea corectă din impozite.

Așa a comentat ministrul economiei, Dumitru Alaiba, nemulțumirile deținătorilor de patentă legate de trecerea din 1 iulie la activitatea independentă, transmite IPN.

Potrivit ministrului economiei, a rămas mai puțin de o lună până la tranziția la activitatea individuală de întreprinzător. O formă mult mai transparentă și mai civilizată de comerț. „Pentru că unii deținători de patentă mai au neclarități, am rugat mult șeful Serviciului Fiscal să dispună ca săptămâna asta toți șefii raionali ai Serviciului Fiscal să meargă prin piețe și să explice oamenilor toate detaliile tranziției”, a adăugat Dumitru Alaiba.

Adițional, fiecare deținător de patentă este sunat și i se răspunde la întrebări individual. De asemenea, oamenii vor primi în poștă informație clară, explicată pe pași. În același timp, spune el, unii patentari deja au tranzitat spre noul regim. ODA pregătește un instrument prin care oamenilor li se va compensa costul aparatului de casă.

„Țin mult la antreprenori. Orice gen de antreprenor. Iar actualii patentari sunt cei mai adevărați micro-antreprenori. Vreau să îi susținem și să-i ajutăm să se dezvolte. Știu, unii actuali patentari nu vor să accepte noile condiții. Discutăm de mai bine jumate de an. După cum am zis, aparatul de casă nu se negociază”, a adăugat Dumitru Alaiba.

Ministrul susține că noua activitate independentă oferă condiții net superioare față de ce era la patenta de întreprinzător. 1% din vânzări, aparat de casă fără plată, fără rapoarte și hârțoage, plafon de vânzări de 4 ori mai mari decât la patentă și multe alte beneficii.

În cadrul unei conferințe de presă la IPN, un grup de patentari s-a declarat nemulțumit de reformă. Ei spun că ministrul urmărește distrugerea businessului mic și mijlociu, închiderea piețelor din întreaga țară și favorizarea companiilor străine și magazinelor mari din Moldova. Ei au mai spus că alternativa patentei de întreprinzător poate fi doar impozitul unic diferențiat, fiindcă piețele și volumul de marfă este diferit.

Noutăţile partenerilor

comentarii: