Scandând „Gheșev este o rușine” și „Libertate”, protestatarii bulgari, care au organizat o serie de manifestații împotriva sa în ultimele luni, spun că așa-zisele elite politice și oligarhii corupți au colaborat, fiind în spatele nominalizării lui Gheșev, pentru a se asigura că infracțiunile lor nu vor fi cercetate.

Ca și în cazul protestelor din România, momentul culminant al manifestației îl reprezintă „aprinderea luminițelor”.

Cel mai înalt organ judiciar din Bulgaria, Consiliul Judiciar Suprem, este așteptat să îl aleagă joi pe Gheșev, în prezent procuror general adjunct, pentru un mandat de 7 ani. Ivan Gheșev, în vârstă de 49 de ani, a fost nominalizat în unanimitate pentru acest post de către toți procurorii din Consiliu. Are nevoie de 17 voturi pentru a fi ales și deja pare să aibă asigurate 20, scrie Sofia Globe.

Protestatarii au de gând să se adune și joi dimineață în fața sediului Consiliului Judiciar Suprem. Alegerea lui Gheșev în funcția de procuror general are loc cu câteva zile înainte de alegerile locale din Bulgaria, scrie Digi24.

Lipsa de concurență pentru ocuparea acestei poziții înalte i-a înfuriat pe protestatari, care văd alegerea sa ca fiind deja hotărâtă. Gheșev a respins acuzațiile și a spus în iulie că a acceptat nominalizarea doar pentru a răspunde încrederii investite în el de către colegi, arată Mediafax.

Această funcție puternică este esențială pentru combaterea corupţiei în Bulgaria, țară a cărei justiție se află sub monitorizarea Comisiei Europene și care tocmai a fost lăudată în ultimul raport MCV pentru progresele făcute.

Chiar dacă Bulgaria ar putea scăpa de MCV în câteva luni, ea ocupă primul loc în clasamentul celor mai corupte state membre ale UE în indicele de percepție a corupției întocmit de Transparency International.

Marți, Comisia Europeană a anunţat că Sofia a făcut progrese suficiente în ceea ce privește angajamentele de reformare a sistemului judiciar și de combatere a corupţiei pentru a-i permite să înceteze monitorizarea specială impusă Sofiei din 2007. Comisia a subliniat totuși că Bulgaria trebuie să se asigure că reformele vor fi ireversibile și vor da rezultate.