image
Sursa foto: Jurnal.md/Nadejda Roșcovanu

Situație Covid alarmantă în capitală; „Azi se întrunește CNESP, profesorii așteptă claritate referitor la noul an școlar”

Situație incertă în municipiul Chișinău, deși capitala este sub cod portocaliu de alertă Covid, statisticile sunt îngrijorătoare și specialiștii prognozează pentru perioada imediat următoare o creștere a numărului de cazuri Covid. Comisia Extraordinară Națională de Sănătate Publica urma să se întrunească vineri, dar ședința a fost amânată pentru ziua de azi, după care se va întruni și Comisia municipală pentru sănătate publica care va transpune noile restricții adoptate în practică și va decide inclusiv în ce condiții va demara noul an de studii. Despre aceasta a anunțat șeful Direcției sănătate a capitalei Boris Gâlcă și primarul Ion Ceban în cadrul ședinței serviciilor primăriei.

Pregătim spațiile medicale cu activarea graduală a altor secții și spatele destinate pacienților care necesită internare, pacienți cu forme grave și critice. Totodată a fost definitivat Planul munciipal de răspuns la pandemia Covid care a fost trimis Comisiei municipale de sănătate publică unde urmează a fi discutat și aprobat. Observăm o relaxare în rândul populației, o neînțelegere, din păcate, a situației actuale. Apelul nostru, în special, în contextul sărbătorilor naționale, e să fim precauți, să respectăm distanța și să purtăm corect masca”, a fost apelul șefului Direcției sănătate.

Boris Gâlcă a mai adăugat că cele 70 de puncte de vaccinare vor activa non-stop atât în zilele de lucru, cât și în zilele de odihnă și a îndemnat oamenii să vină să se vaccineze.

La rândul său, primarul capitalei a anunțat că dacă situația va fi critică, va fi amânat forumul investițional din luna octombrie care urma să întrunească peste 600 de persoane, dar și alte evenimente.

„Cel mai important e să nu avem spitale pline, să nu întoarcem medicii la regimul de muncă non-stop. Așteptăm întrunirea comisiilor pentru sănătate publică, atât cea națională, cât și municipală. Situația epidemiologică rămâne în continuare arlarmantă, iar părinții, profesorii așteaptă să afle cum să procedeze, avem nevoie de claritate în legătură cu noul an școlar”, a spus Ion Ceban

Actualmente 200 de locuri din cele 340 de la Centrul Covid sunt ocupate și la fel sunt ocupate 21 din 24 de locuri de la secția de terapie intensivă.

Noutăţile partenerilor

comentarii: