„Am decis să chestionez Comisia Europeană fiind convins că atât noi, cei care ne ocupăm de R.Moldova, care urmărim evoluția țării, cât și cetățenii moldoveni, avem dreptul să știm ce s-a întâmplat și ca banii să fie recuperați și aduși înapoi în Moldova. Milioane de euro din banii plătiți de cetățenii europeni la buget prin taxe ajung în Moldova de ani de zile. Acești bani ar trebui să ajungă în programe care ajută la creșterea nivelului de trai în R.Moldova, nu în cine știe ce bănci, în conturile cine știe căror persoane. Nu ar trebui să fie atât de greu. Există raportul Kroll, care a fost comandat de banca națională. În acest raport este evidențiat faptul că aproape jumătate din sumele dispărute se află în UE. Ce înseamnă asta? Comisia Europeană are datoria să dea o explicație și să investigheze unde sunt acesti bani”, a declarat Helmut Scholz.

Europarlamentarul a fost solicitat să spună în ce măsură aceste crize, preucm furtul miliardului de dolari sau anularea alegerilor afectează relațiile UE cu Republica Moldova.

„Eu cred că relațiile UE cu Moldova sunt solide și pe termen lung. Ca atare, astfel de evenimente nu cred că pot zdruncina sau deteriora relațiile noastre. Dimpotrivă, în astfel de situații se dovedește importanța relațiilor Moldovei cu UE, căci noi nu facem altceva decât să fim consecvenți în a rămâne de partea cetățenilor, pentru ca acestora, cu ajutorul sprijinului de la UE, să li se îmbunătățească viața. Noi cerem insistent soluții in interesul cetățenilor. Nu e posibil ca nici presedintele țării să nu știe unde sunt banii, deși raportul Kroll dă niste indicii. Această anchetă trebuie dusă mai departe, găsiți vinovații și recuperați banii. Este ceea ce cerem Comisiei Europene”, a adăugat europarlamentarul.