Șansele unei perspective europene pentru Republica Moldova sunt mai mici, decât erau la începutul lansării Parteneriatului Estic, acum zece ani, spun experții, care vorbesc de regrese în multe domenii.

Regrese s-au înregistrat la capitolele ”securitatea internațională”, ”dialogul politic” și ”cooperarea”.

Experții au observat o dinamică pozitivă în ce privește cooperarea sectorială și comerțul. Despre declinul în cele mai importante domenii a vorbit și șeful Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova, Peter Michalko.

Acest lucru se întâmplă din cauza intereselor unor grupuri, a declarat la rândul său expertul Institutului pentru Politici și Reforme Europene, Iulian Rusu. El a invocat modalitatea de funcționare a Consiliului Superior al Magistraturii și numirea judecătorilor la Curtea Supremă de Justiție.

Dacă Republica Moldova înregistrează succese, acestea se întâmplă datorită Uniunii Europene, a subliniat ambasadorul Peter Michalko.

Lansat în 2009, Parteneriatul Estic are scopul să aprofundeze și să consolideze relațiile dintre Uniunea Europeană, statele sale membre și vecinii săi din est: Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Republica Moldova și Ucraina.