image
Sursa foto: Jurnal.md/Nadejda Roșcovanu

Numărul de cazuri Covid în capitală este în creștere: „Predominantă este varianta Delta, simțim începutul noului val”

Sâmbătă și duminică în municipiul Chișinău a fost înregistrată o creștere a numărului de cazuri Covid și, ca rezultat, a fost majorat numărul de locuri la Centrul Covid de la „Moldexpo” și a fost dublat numărul de paturi pentru pacienții care ajung la terapie intensivă din cadrul acestei instituții. Despre aceasta a anunțat șeful interimar al Direcției sănătate a primăriei municipiului Chișinău, Boris Gâlcă.

Potrivit medicului, azi dimineață la Centrul „Moldexpo” erau internați 103 pacienți confirmați cu infecția Covid și 10 pacienți - în secția de terapie intensivă.

„Suntem într-o situație de alertă sporită, este instituit Codul portocaliu de alertă Covid, care vorbește de un risc sporit de extindere a infecției. Predominantă rămâne tulpina Delta, foarte contagioasă și periculoasă. Ne așteptăm la sporirea numărului de pacienți internați în spitale. Inevitabil, vom avea cazuri grave. În acest weekend am observat tendința de creștere a numărului de pacienți suspecți și confirmați din municipiul Chișinău. Cel mai probabil, începem să simțim greul celui de-al patrulea val. Sistemul de sănătate al municipiului Chișinău este pregătit pentru a ține infecția sub control, dar totul depinde de responsabilitatea fiecăruia dintre noi. Putem preveni cazurile critice prin vaccinare. Dealtfel crește și numărul pacienților aflați la evidența medicilor de familie - avem 302 persoane”, a mai spus Boris Gâlcă

La momentul actual în municipiul Chișinău activează trei spitale, cu secții pentru bolnavii Covid. De la 1 august a fost reactivată secția Covid de la spitalul municipal de boli contagioase pentru copii.

Primarul capitalei Ion Ceban a menționat că municipiul Chișinău a înregistrat o rată de 30 la sută de vaccinare, dar e nevoie de cel puțin 70 la sută.

„Specialiștii avertizează că noua tulpină Delta devine predominantă în RM și e foarte agresivă și contagioasă. Urmărim cu atenție evoluția epidemiologică. Astăzi majoritatea celor internați nu sunt vaccinați și, așa cum vedem la nivel internațional, consecințele pentru cei vaccinați nu sunt atât de grave. Eu, familia mea, prietenii, colegii suntem vaccinați. Nu obligăm pe nimeni, dar așa cum spun experții, următorul val va fi al celor nevaccinați. Nu aș vrea să se întâmple acest lucru”, a spus Ion Ceban îndemnând populația să se vaccineze

Potrivit aceleiași surse, săptămâna aceasta se va întruni Comisia extraordinară de sănătate publică din municipiul Chișinău care va analiza situația epidemiologică și va veni cu noi propuneri reieșind din riscurile creșterii numărului de infectări.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: