image
Sursa foto: jurnal.md

Raport: Evaluarea integrității candidaților la funcția de membru CSM este obiectivă; Transparența mai poate fi îmbunătățită

Ca urmare a unei perioade de 14 luni de monitorizare a procedurii de evaluare a integrității candidaților la funcția de membru al organului investit cu competențe să numească în funcție și să dispună răspunderea disciplinară a judecătorilor din Moldova (pre-vetting), Biroul OSCE pentru Instituții Democratice și Drepturile Omului (BIDDO) a concluzionat că procedura respectivă a avut per ansamblu un caracter obiectiv, echitabil și profesionist, fiind aliniată standardelor internaționale ale drepturilor omului și principiilor ce guvernează un stat de drept. Totuși, rămâne loc pentru îmbunătățirea în continuare a gradului de transparență și consolidarea principiului securității juridice, a menționat BIDDO în noul său raport.

„Activitatea noastră de monitorizare de lungă durată în Moldova a demonstrat că această țară face progrese în domeniul reformei sistemului judecătoresc, astfel noi am elaborat un șir de recomandări care să contribuie la o ameliorare în continuare a procesului pe viitor,” a declarat Directorul BIDDO Matteo Mecacci. „Ținând cont că un sistem judiciar independent este indispensabil unui stat democratic, este crucial ca orice interferență, precum și toate etapele de selecție și numire în funcție a judecătorilor să se realizeze prin intermediul unui proces transparent, echitabil și care inspiră încredere.”

În raportul său, BIDDO formulează un șir de recomandări-cheie adresate autorităților moldovenești, Comisiei de Evaluare și organelor similare, care pot să contribuie la informarea unor viitoare proceduri de evaluare externă și procese de evaluare a integrității (vetting) a judecătorilor și procurorilor din țară.  

Acestea includ sporirea gradului de transparență în procedura de selecție a membrilor Comisiei și a altor organe similare, îmbunătățirea nivelului de comunicare publică și accesului public la informație privind deciziile importante cu caracter procedural, precum și abținerea de la modificarea cadrului legislativ în timpul desfășurării procedurii de evaluare, cu excepția cazului în care această măsură este necesară în mod excepțional pentru a asigura credibilitatea și echitatea procesului vizat.

BIDDO de asemenea sugerează necesitatea actualizării cadrului juridic în scopul garantării egalității de gen și a diversității pe viitor în componența membrilor organelor de vetting, stabilirii unor termene limită realiste pentru implementarea procedurii de evaluare a integrității, precum și introducerea unui sistem de compensare pentru candidații a căror contestații nu au fost examinate în prealabil finalizării procedurii de desemnare în funcție.

Suplimentar celor sus-menționate, BIDDO a remarcat că vetting-ul trebuie să rămână o măsură extraordinară de selecție a judecătorilor și procurorilor, care sunt cel mai bine plasați să asigure ca sistemul judecătoresc să fie unul responsabil și care să se bucure de încrederea populației. Procedura de vetting trebuie implementată doar o singură dată, respectându-se cu strictețe principiile independenței judecătorești și principiile echității și transparenței procedurii de evaluare.   

În urma unei analize detaliate a legislației care reglementează procesul respectiv, realizate în luna septembrie a anului precedent, BIDDO a monitorizat procedura de pre-vetting a candidaților la funcția de membru al organului cu atribuții de numire în funcție și dispunere a răspunderii disciplinare a judecătorilor din Moldova în perioada dintre iunie 2022 până în august 2023, la invitația Avocatului Poporului din Moldova.  

Echipa de observatori a monitorizat toate cele 29 ședințe de audiere a candidaților la funcția de membru al Consiliului Superior al Magistraturii.

Toți monitorii au respectat cu strictețe principiile de monitorizare bine stabilite ale BIDDO de imparțialitate, obiectivitate, confidențialitate și profesionalism, în același timp fiecare dintre ei asigurând faptul că nu au cauzat nicio interferență în procedura propriu-zisă.

BIDDO va continua să monitorizeze procedura de evaluare a integrității implementată de Comisia de Evaluare și va publica un raport final de monitorizare odată cu finalizarea procesului.   

Noutăţile partenerilor

comentarii: